«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

11 εκατομμύρια άδεια σπίτια στην Ε.Ε και οι άστεγοι 4,1 εκατομμύρια...


11 εκατομμύρια είναι τα άδεια σπίτια στην Ευρώπη ενώ οι άστεγοι 4,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε από την Ε.Ε η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Αν υπήρχε πολιτική βούληση το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης θα μπορούσε να λυθεί σε 5 λεπτά...

Μία πρώτη απλή σκέψη; Φοροαπαλλαγές για όσους προσφέρουν δωρεάν τα άδεια σπίτια τους σε αστέγους και νεαρά ζευγάρια. Άλλο αντάλλαγμα; Η αντιπροσφορά κοινωνικής εργασίας απο τους φιλοξενούμενους  με την συνδρομή των Τραπεζών Χρόνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian στην Ισπανία κενά είναι περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια σπίτια ενώ 2 εκατ. άδειοι χώροι παραμένουν σε Γαλλία και Ιταλία, 1,8 εκατ. στη Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Περίπου 300.000 σπίτια είναι άδεια στην Ελλάδα και 400.000 στην Ιρλανδία.
Πολλά από αυτά είναι εξοχικά που είχαν χτιστεί  λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το διάστημα 2007 - 2008.  Άλλα αγοράστηκαν ως επένδυση από ανθρώπους που δεν επρόκειτο να μείνουν ποτέ σε αυτά - υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες μισοχτισμένα.
Αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των άδειων σπιτιών ενώ εκατομμύρια φτωχοί ζητούν στέγη.  Ένας μεσίτης μουρμόυρισε: «τι σοκαριστική σπατάλη»!
«Απίστευτο! Είναι τεράστιος ο αριθμός», είπε ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, στέλεχος  της  οργάνωσης Empty Homes, που αγωνίζεται για να δοθούν σε άστεγους άδεια σπίτια: «Τα σπίτια έχουν χτιστεί για να ζουν άνθρωποι μέσα, εάν αυτό δεν γίνεται κάτι σίγουρα πάει λάθος στην αγορά κατοικίας»...
Σύμφωνα με τα στοιχεία την ΕΕ, υπάρχουν 4,1 εκατ. άστεγοι σε όλοι την Ευρώπη.
«Είναι σκάνδαλο ότι τόσα πολλά σπίτια έχουν επιτρέψει να μείνουν κενά. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν όσο το δυνατό περισσότερα για να μπουν στην αγορά κατοικίας αυτά τα άδεια σπίτια. Το πρόβλημα των αστέγων διευρύνεται σε όλη την ΕΕ. Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί είναι να μπουν στην αγορά τα άδεια σπίτια», αναφέρει ο διευθυντής της FEANTSA, μίας οργάνωσης για τους άστεγους της Ευρώπης.
Τον προηγούμενο μήνα οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα που ζητά από την Κομισιόν να αναπτύξει μία στρατηγική για τους αστέγους χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Η έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των σπιτιών στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου, το «Billionaires Row» είναι άδεια, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που έγιναν ερείπια μένοντας εγκαταλελημένα  25 και πλέον χρόνια.
Τα περισσότερα από τα κενά - εγκαταλελειμμένα σπίτια βρίσκονται στην Ισπανία,  όπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 τα αγόραζαν κυρίως Βρετανοί και Γερμανοί για να έχουν μια θέση στον ήλιο... Η τελευταία ισπανική απογραφή, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, έδειξε ότι περισσότερα από 3,4 εκατ. σπίτια ήταν άδεια. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Στη Γαλλία τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το INSEE δείχνουν ότι 2,4 εκατ. σπίτια ήταν άδεια το 2012 από 2 εκατ. που ήταν το 2009.
Η Ιταλία αναμένεται να δώσει στοιχεία για τις άδειες κατοικίες από την απογραφή που έγινε το καλοκαίρι. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας το 2011 υπήρχαν 2,7 εκατομμύρια το 2011 και το 2012 εκτιμάτο στα 2 εκατ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από 700 εκατ. σπίτια είναι άδεια. Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 735.000 κατοικίες είναι άδειες, μια αύξηση της τάξης του 35% σε σύγκριση με το 2001. ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: