«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια κινητοποίηση για την ανακούφιση των θυμάτων στις Φιλιππίνες

Σύμφωνα με τη UNICEF, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια ακόμη και για χρόνια. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Από μια τροπική καταιγίδα χτυπήθηκαν οι περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο έλεος του Χαϊγιάν, του ισχυρότερου τυφώνα που έπληξε ποτέ ηπειρωτικές περιοχές. Όπως ανέφερε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία η τροπική καταιγίδα διέσχισε τις νότιες περιοχές της νησιωτικής χώρας με ανέμους που έπνεαν με μέγιστη ταχύτητα 55 χιλιομέτρων την ώρα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαξ Ρόχας η νέα αλλαγή των καιρικών συνθηκών έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Χαϊγιάν και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό DZMM από τη Μανίλα ο Ρόχας ανέφερε ότι οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων καθώς και άλλων απαραίτητων προμηθειών σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η διεθνής κινητοποίηση για να προσφερθεί βοήθεια στις δοκιμαζόμενες Φιλιππίνες.
Το Πεντάγωνο τη Δευτέρα διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Τζορτζ Ουάσιγκτον και άλλα πλοία να πλεύσουν προς στις Φιλιππίνες για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να ανακουφίσουν τα θύματα του τυφώνα.
Το Τζορτζ Ουάσιγκτον το οποίο μεταφέρει 5.000 ναύτες και 80 αεροσκάφη θα αποπλεύσει από το Χονγκ Κονγκ μαζί με τα πλοία συνοδείας του και θα φθάσει ανοικτά της πληγείσας περιοχής των Φιλιππίνων «σε 48 έως 72 ώρες», όπου κατευθύνονται άλλα δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
«Τα πλοία αυτά και τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που μεταφέρουν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική φροντίδα και να συμμετάσχουν στην τροφοδοσία, βοηθώντας τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης και του στρατού των Φιλιππίνων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης την «απελευθέρωση» 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα αντιτορπιλικό και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το πλοίο HMS Daring θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και πτήσεις από το εποχούμενο ελικόπτερο του, ενώ τουλάχιστον ένα Boeing C- 17 μεταγωγικό αεροσκάφος θα διατεθεί για να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και εκεί που είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει επίγεια βοήθεια. «Το HMS Daring έχει αναπτυχθεί κοντά στον προορισμό Σιγκαπούρη, σύντομα θα μετακινηθεί προς την ζώνη καταστροφής με περαιτέρω στήριξη από ένα C – 17 της RAF» είπε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια δείπνου με επικεφαλής επιχειρήσεων στο Λονδίνο.
Το HMS Daring αναμένεται να φθάσει στην περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες και το C-17, εντός των προσεχών ημερών. Στην βρετανική επιχείρηση αρωγής θα μετάσχουν περίπου 200 στρατιώτες.
Το Λονδίνο θα «ξεκλειδώσει» και 12.000.000 ευρώ πρόσθετη βοήθεια. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή μιας ομάδας 35 έως 50 στρατιωτών - διασωστών και ενός αεροσκάφους C- 17.
Επείγουσα έκκληση θα απευθύνουν όμως σήμερα και τα Ηνωμένα Εθνη για την προσφορά βοήθειας προς τα θύματα του τυφώνα που έπληξε νησιά και παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων.
Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος αναμένεται σήμερα στη Μανίλα από όπου θα απευθύνει την έκκληση, την ώρα που ο ΟΗΕ αποτιμά σε 10.000 τους νεκρούς μόνο στην παράκτια πόλη Τακλομπάν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Γερμανία στέλνει 23 τόνους βοήθειας. Η Αυστραλία υποσχέθηκε την χορήγηση 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η Νέα Ζηλανδία θα αποδεσμεύσει 1,3 εκατομμύριο ευρώ.
Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς σύνορα στέλνει βοήθεια 200 τόνων σε φάρμακα, σκηνές και προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Η Oxfam ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας διασωστών. Το Βιετνάμ, το οποίο επλήγη επίσης από τον τυφώνα Χαϊγιάν ανακοίνωσε τη χορήγηση 100.000 δολαρίων.
Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα θύματα της καταστροφής.
Στο Πεκίνο, η εφημερίδα Global Times γράφει ότι η Κίνα πρέπει να παραμερίσει τις εδαφικές της διαφορές με τις Φιλιππίνες και να βοηθήσει τα θύματα του τυφώνα.
«Η βοήθεια προς τα θύματα στις Φιλιππίνες αποτελεί υποχρέωση, παρά τις διμερείς εντάσεις. Η Κίνα ως υπεύθυνη δύναμη έχει την υποχρέωση να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε μία γειτονική χώρα που επλήγη από καταστροφή, είτε αυτή η χώρα είναι φίλη είτε όχι. Η διεθνής εικόνα της Κίνας είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της», αναφέρεται στην επίσημη εφημερίδα του Πεκίνου.
Η Κίνα ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 100.000 δολαρίων στις Φιλιππίνες.
UNICEF: Oι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια ακόμη και για χρόνια
Σύμφωνα με τη UNICEF έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του τυφώνα. «Βιαζόμαστε να στείλουμε βασικές προμήθειες για τα παιδιά, που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, Τόμο Χοζούμι. «Αλλά για να φτάσει η βοήθεια στις πιο πληγείσες περιοχές είναι πολύ δύσκολο. Δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο» συμπλήρωσε.
Ο αριθμός των νεκρών παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του χάους που προκλήθηκε από τον τυφώνα και της απομόνωσης πολλών περιοχών όπου η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και χρόνια, καθώς όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας οι αρχές δεν διαθέτουν τα υλικά και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τόσο ισχυρού τυφώνα.
Δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αναφορά για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, από το πέρασμα του σαρωτικού τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας πρόξενος στη Μανίλα 'Αγγελος Τσαουσίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαουσίδη στις Φιλιππίνες ζουν μόνιμα περίπου 120 Έλληνες που ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία και το εμπόριο. «Ο τυφώνας», είπε, «δεν έπληξε τη Μανίλα και άλλες τουριστικές περιοχές. Στις περιοχές που επλήγησαν δεν ζουν Έλληνες». 'Εκανε πάντως λόγο για «βιβλική καταστροφή».
Την εκτίμηση πως οι νεκροί ίσως ανέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες εξέφρασε ο ομογενής Ηλίας Σουρδής, επίσης κάτοικος της Μανίλας. «Εγώ απουσίαζα στη Μαλαισία και επέστρεψα στις Φιλιππίνες λίγο πριν χτυπηθεί από τον τυφώνα. Στη Μανίλα όπου ζω δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά η χώρα έχει υποστεί μια απίστευτη καταστροφή» είπε ο κ. Σουρδής.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια: