40 χρόνια μετά Συμμετείχαν χιλιάδες πολίτεςΤιμώντας τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και με αναφορές στο συσχετισμό με την τρέχουσα πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση σην Αθήνα.
Ομαλά ολοκληρώθηκε, περίπου στις 8 το βράδυ, η πορεία για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από το μεσημέρι χιλιάδες πολιτών βρέθηκαν στους τόπους των προσυγκεντρώσεων, ενώ νωρίς το απόγευμα η κεφαλή της πορείας πέρασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η αστυνομία πραγματοποίησε προληπτικές προσαγωγές σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Σπάνιο περιστατικό ήταν το ξεγύμνωμα δύο Γάλλων πολιτών μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα. Και οι δύο προσήχθησαν. Φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικάτα, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης η πρώτη δίκη για ακύρωση των απολύσεων), μαζικοί φορείς και αντιστασιακοί, μεταξύ αυτών και ο σύδεσμος εξορισθέντων και φυλακισθέντων 1967 - 1974, διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους της Αθήνας.
Επεισόδια έγιναν μετά την πορεία στην περιοχή των Εξαρχείων, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Συνολικά μέχρι το βράδυ της Κυριακής, όσο πρίν την πορεία όσο και μετά το τέλος της έχουν γίνει 149 προσαγωγες και δυο συλλήψεις.
Σταδιακά οι δρόμοι δίνονται στην κυκλοφορία κι επαναλειτουργούν οι σταθμοί του Μετρό σε Αμπελόκηπους, Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός,Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.
Mε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει ότι η διαδήλωση συνεχίζεται μέχρι το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και καλεί τον κόσμο να συγκεντρωθεί και να απαιτήσει το άνοιγμα της ΕΡΤ. Περνώντας από τη Μεσογείων και στο ύψος της Κατεχάκη, το μπλοκ των εργαζομένων της ΕΡΤ, σημειώθηκε μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων, μπροστά από τις εγκαταστάσεις που στεγάζουν τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ αποδοκιμάστηκαν δύο εργαζόμενοι που εκείνη την ώρα εισέρχονταν στις εγκαταστάσεις της. Ακολούθως φωνάχτηκαν συνθήματα που ζητούσαν την αποχώρηση των ΜΑΤ από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όπως και το σύνθημα "θέλουμε την ΕΡΤ και όχι τη ΔΤ, που είναι η προπαγάνδα του κάθε υπουργού".
Στην Πάτρα μπορεί αρχικά η ένταση να μην κλιμακώθηκε, όταν πετάχτηκαν μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις και πέτρες προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αργότερα όμως πυρπολήθηκαν κάδοι, ξηλώθηκαν πεζοδρόμια και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, ενώ έγιναν και προσαγωγές.
Διαδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, έγιναν σε αρκετές πόλεις της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου