«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία στο κλουβί

Σε ένα κλουβί στο Παρίσι εγκλείστηκαν συμβολικά την Παρασκευή η ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ και προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους 30 ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι κρατούνται εδώ και δύο μήνες στην Ρωσία.
Φωτογραφία AFPΦωτογραφία AFPΗ Κοτιγιάρ πόζαρε για ώρα στο κλουβί κρατώντας ένα πλακάτ στο οποίο αναφερόταν: "Είμαι υπέρμαχος του κλίματος".
Την γνωστή ηθοποιό διαδέχθηκαν οι πρώην υπουργοί Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ, Σαντάλ Ζουανό και Ντελφίν Μπατό, όπως και ο τραγουδιστής Σανσεβερινό, ο κινηματογραφιστής Ζαν-Πολ Ζοντ και ο φωτοειδησεογράφο Ρεζά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Φιλίπ Μαρτέν πήρε επίσης μέρος στην συγκέντρωση, χωρίς να μπει στο κλουβί, σημειώνοντας ότι “ανησυχεί για την τύχη αυτών των ακτιβιστών”.
Παρών στην διαμαρτυρία ήταν και ο κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ο οποίος εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο "την ανησυχία του για τους ακτιβιστές" και σημείωσε ότι "θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να πειστεί ο κ. Πούτιν και η κυβέρνησή του να τους αφήσουν ελεύθερους".
Τα 30 μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης συνελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές αρχές καθώς προσπαθούσαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Θάλασσα Μπάρεντς για να καταγγείλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δραστηριότητα για την Αρκτική.
Προς τα τέλη Οκτωβρίου η Ρωσία μετέτρεψε την κατηγορία εναντίον των 30 ακτιβιστών από «πειρατεία», που επισύρει ποινή 15ετούς κάθειρξης, σε «χουλιγκανισμό», που τιμωρείται με ελαφρύτερες ποινές.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: