«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑΣ. ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Από τη ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ «Η Ευρώπη που θέλουμε»:

Η κρίση και στην Ευρώπη έχει ξεκάθαρο νεοφιλελεύθερο και νεοσυντηρητικό πρόσωπο

- Η άνοδος των νεοσυντηρητικών κυβερνήσεων στις 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενίσχυσε τις νεοφιλελεύθερες προβλέψεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συντηρητική ελίτ τεχνοκρατών, μακριά από τους πολίτες.

- Η σημερινή κρίση που βιώνουμε διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, έχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Αυτές οι επιλογές ταυτίζονται στη συνείδηση του κόσμου, του Ευρωπαίου πολίτη, με συγκεκριμένα πρόσωπα. Γι' αυτό, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε πει όχι στην επανεκλογή του σημερινού Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα, που σηματοδότησαν το νεοφιλελευθερισμό, τον νεοσυντηρητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητάμε σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις εκλογές της 7ης Ιουνίου γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή Πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Οι εκλογές να σηματοδοτήσουν την προοδευτική στροφή απέναντι στα νεοσυντηρητικά δόγματα

Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου πρέπει να σημάνουν ακριβώς αυτή την στροφή, την προοδευτική στροφή της Ευρώπης. Είναι μια κρίσιμη μάχη, και ιδεολογική, και πολιτική. Μάχη του σοσιαλισμού, μάχη της σοσιαλδημοκρατίας, μάχη απέναντι στους μύθους και στα δόγματα του νεοσυντηρητισμού. Η νίκη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα είναι νίκη πρώτα απ' όλα για την κοινωνική Ευρώπη.


Εμείς θέλουμε μία Ευρώπη των πολιτών, με «πράσινη ανάπτυξη» και κοινωνική προστασία

- Ζητάμε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να εξαιρούνται οι δημόσιες παραγωγικές κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

- Ζητάμε κοινές προδιαγραφές στην κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και ασφάλιση.

- Ζητάμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για «πράσινη ανάπτυξη» και απασχόληση. Εμείς μιλάμε για τη δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.

Για όλα τα παραπάνω, προτείνουμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο Σταθερότητας, για να μπορέσουμε να μιλάμε για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, μια Πράσινη Ευρώπη, μια Ευρώπη των πολιτών.

- Ζητάμε την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων εταιρειών στις κεφαλαιαγορές μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

- Ζητάμε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Χάρτας ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, για τη διασφάλιση και των συνόρων μας.


Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Πρώτο, το Πανευρωπαϊκό Δημοψήφισμα, ως ένα μέσο δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών, πέραν των συνόρων του κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Δεύτερο, την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής άμεσα από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Τρίτο, τη συστηματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις διαβουλεύσεις για σημαντικές αποφάσεις που παίρνει η Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: