«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

2.000 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΜΙΖΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

  • ΕΡΩΤΗΣΗ από 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς του υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομίας & Οικονομικών

«ΑΠΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ για την ασφυκτιούσα οικονομικά ελληνική κοινωνία ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ή 2.000 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ Η’ ΜΙΖΑ» που επιστρατεύθηκε από τον «εκλεκτό» του Μαξίμου Πρόεδρο του ΟΠΑΠ ΑΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ των golden boys της Κυβέρνησης Καραμανλή»

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον τύπο ο «εκλεκτός» της Κυβέρνησης Καραμανλή κ. Χατζηεμμανουήλ, διορισμένος στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου τις ΟΠΑΠ Α.Ε., με συνολικές ακαθάριστες αποδοχές περίπου 500.000 ευρώ ετησίως (ή 1.923 ευρώ την ημέρα!), υποστήριξε τα εξής:

(α) Για το bonus 90% επί του μισθού του, που ο ίδιος, ειδικά για το 2008, συνέδεσε με την κερδοφορία του ΟΠΑΠ, που λειτουργεί χωρίς ανταγωνισμό, λόγω του κρατικού μονοπωλίου και που ο τρόπος υπολογισμού του παχυλού αυτού bonus χρησιμοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιχείρημα για την υποστήριξη των έγγραφων, προς την χώρα μας, ισχυρισμών της, ότι ο ΟΠΑΠ ΑΕ δεν προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά επιδιώκει επιθετική κερδοφορία εκτός του νόμιμου πλαισίου για τα μονοπώλια.

«Φέτος η αύξηση των κερδών ήταν της τάξης του 27%, οπότε θα εισπράξω και το bonus, το οποίο είναι αδύνατο να εισπράξω άλλη χρονιά πετυχαίνοντας αντίστοιχα αποτελέσματα».

Τελικά, ο διορισμένος από την Κυβέρνησή σας κ. Χατζηεμμανουήλ παραδέχεται ότι γνώριζε τις ισχυρές προσδοκίες υψηλής κερδοφορίας για το 2008 (λόγω αθλητικών γεγονότων, όπως το EURO 2008, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των κερδών το 2007 κατά 50.000.000 ευρώ λόγω της οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιοχών), πράγμα που είχε επισημανθεί σε ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ζήτημα της σύνδεσης ειδικά για το 2008 του bonus του κ. Χατζηεμμανουήλ με τα κέρδη και όχι τις πωλήσεις του ΟΠΑΠ. Όταν, όμως, το ζήτημα της αλλαγής υπολογισμού του bonus του κ. Χατζηεμμανουήλ τέθηκε στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες της Κυβέρνησης Καραμανλή υιοθέτησαν, σε αλαζονικές και απαξιωτικές για τη Βουλή απαντήσεις, το επιχείρημα ότι δήθεν η αύξηση των κερδών του ΟΠΑΠ για το 2008 δεν ήταν προβλέψιμη, επιχείρημα που διαψεύδεται από την παραπάνω πρόσφατη δήλωση του κ. Χατζηεμμανουήλ.

(β) για το σύνολο των υπέρογκων αποδοχών του (ΠΕΡΙΠΟΥ 500.000 ευρώ ετησίως):

«… τον μισθό μου δεν τον πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, αλλά οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν το 56% των μετόχων…»

Πέρα από την παράλειψη αναφοράς του 10% των εγχωρίων επενδυτών – μετόχων, είναι προφανής η προκλητική παράλειψη αναφοράς της κυρίαρχης συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου κατά 34% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ ΑΕ. Και όμως ακριβώς αυτή η κυρίαρχη συμμετοχή του Δημοσίου επέτρεψε στην Κυβέρνηση Καραμανλή να διορίσει τον «εκλεκτό» της κ. Χατζηεμμανουήλ στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ. Ακόμα προκλητικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ο υπέρογκα αμειβόμενος και Κυβερνητικά διορισμένος επικεφαλής της ΟΠΑΠ ΑΕ εμφανίζεται να μην αντιλαμβάνεται ότι οι αποδοχές του πληρώνονται από τους Έλληνες πολίτες που συμπληρώνουν τις στήλες των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Και δυστυχώς, ο Ελληνικός λαός είναι εκείνος που θα κληθεί πάλι να τον πληρώσει αδρά μετά την απόφαση της Διοίκησης του να αυξήσει πάνω από 66% την τιμή στήλης στα τυχερά παιχνίδια και με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει την κερδοφορία και ενδεχομένως να πάρει το συνδεδεμένο με τα κέρδη bonus και για το 2009.

(γ) για τη δικαιολόγηση των υπέρογκων αμοιβών του, που αγγίζουν τα 1923 ευρώ την ημέρα.

«Ο επαγγελματίας που πληρώνεται πάνω από το τραπέζι, δεν πληρώνεται κάτω από το τραπέζι»

Οι πιο πάνω ισχυρισμοί του διορισμένου από την Κυβέρνησή σας και εκλεκτού του Μαξίμου κ. Χατζηεμμανουήλ προσβάλλουν το σύνολο των στελεχών του Δημοσίου και εισάγουν μια ανεπίτρεπτη λογική «νομιμοποίησης» της μίζας για όσους αμείβονται χαμηλότερα από … τους αστρονομικούς μισθούς που αξιώνουν οι Κυβερνητικοί «εκλεκτοί».

Το δίλημμα «ή 2.000 ευρώ την μέρα ή μίζα» που εμφανίζεται να θέτει ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, εγείρει τεράστιο ηθικό θέμα για την Κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία τον διόρισε στην θέση αυτή και η οποία του επιτρέπει να λαμβάνει αποδοχές περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως, να προσλαμβάνει δεκάδες ακριβοπληρωμένους συμβούλους και συνεργάτες, να διοικεί αδιαφανώς την ΟΠΑΠ ΑΕ καταργώντας ακόμα και τη Νομική Υπηρεσία της και να αρνείται να λογοδοτήσει στη Βουλή για τα πεπραγμένα του.

Κυρίως, όμως, εν μέσω της οικονομικής ασφυξίας που, εξαιτίας των Κυβερνητικών επιλογών, βιώνει ο Έλληνας εργαζόμενος των 700 ευρώ το μήνα (σε αντίθεση με τα 1.923 ευρώ την μέρα του κ. Χατζηεμμανουήλ και των αντιστοίχων αμοιβών άλλων «εκλεκτών» στελεχών της Κυβερνώσας παράταξης), το δίλημμα αυτό που επιχειρεί να θέσει ο κ. Χατζηεμμανουήλ ισοδυναμεί με απρέπεια απέναντι στην οικονομική ανασφάλεια της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

  • Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

1.Ποια η θέση της Κυβέρνησής σας απέναντι στις συνολικές ακαθάριστες αποδοχές του Κυβερνητικά διορισμένου Προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ, ύψους περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο, καθώς και για τις υπέρογκες αποδοχές πλήθους συμβούλων και εκλεκτών συνεργατών του, που αθρόα προσλαμβάνονται στον ΟΠΑΠ από την αρχή της θητείας του;

2.Ποια η θέση της Κυβέρνησή σας απέναντι στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , προκειμένου να αιτιολογήσει τους ισχυρισμούς της ότι ο ΟΠΑΠ δεν προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά, πέρα και πάνω από αυτό επιδιώκει επιθετική κερδοφορία εκτός του νόμιμου πλαισίου για τα μονοπώλια, αναφέρει τη ίδια την μισθοδοσία του Προέδρου του ΟΠΑΠ και το σύστημα υπολογισμού των παχυλών αποδοχών του;

3.Ποια η θέση της Κυβέρνησή σας απέναντι στο σοβαρό ηθικό ζήτημα που θέτει το δίλημμα «η 2.000 ευρώ την μέρα ή μίζα», δίλημμα που ουσιαστικά διατυπώθηκε από τον «εκλεκτό» του Μαξίμου κ. Χατζηεμμανούηλ;

4.Νομιμοποιούνται, δηλαδή, ηθικά τα στελέχη της Κυβέρνησής σας να λαμβάνουν μίζες, όταν αμείβονται με – κατά τη γνώμη τους – χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που θεωρούν ότι τους αρμόζουν;

5।Τι απαντάτε στους ευρισκόμενους σε οικονομική ασφυξία Έλληνες πολίτες, που παρακολουθούν τα ευημερούντα στελέχη της παράταξής σας, να προβαίνουν δημοσίως σε τέτοιες δηλώσεις αλαζονείας και αναλγησίας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αστρονομικά ποσά ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, που λαμβάνουν ως αμοιβή για τη διαχείριση ενός δημοσίου ενδιαφέροντος οργανισμού, στον οποίο διορίστηκαν από την Κυβέρνησή σας;


5 σχόλια:

Leviathan είπε...

ti posa einai auta pou diavazo..eleos pia..oloi na fane oti prolavoun pia...
filia!

Κοντολάμπρος Ηλίας είπε...

Αντώνη μου καλή χρονιά.
Σήμερα ανακάλυψα το ιστολογειό σου.
Πέρνα κι απ το δικό μου.
σε περιμένω για καφέ.
Ξέρεις πόσο σ αγαπώ.

KΑΡΜΕΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
KΑΡΜΕΝ είπε...

@leviathan,
Για αυτό δεν μένει για τους αγρότες, κ.α.
Καλή εβδομάδα!

KΑΡΜΕΝ είπε...

@Κοντολάμπρος Ηλίας,
Ποιος είναι ο Αντώνης; Μάλλον μπερδεύτηκες… Το όνομα μου είναι Κάρμεν Γλιγλή.
Ευχαριστώ που πέρασες, έτσι και αλλιώς.