«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βίντεο ντοκουμέντο της Deutsche Welle με λιμενικούς να απειλούν πρόσφυγες! “Μην κουνηθείτε! Σας σκότωσα!” - Μαρτυρία σοκ: “Αιμορραγούσα και δεν με βοηθούσαν”

“Μην κουνηθείτε! Σας σκότωσα!” - Βίντεο ντοκουμέντο της DW με λιμενικούς να απειλούν πρόσφυγες! - Μαρτυρία σοκ: “Αιμορραγούσα και δεν με βοηθούσαν”

- Συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle κάνει το γύρο του κόσμου, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι - Απειλές και βίαιη συμπεριφορά από ανθρώπους του Λιμενικού- Οι άθλιες συνθήκες κράτησης προσφύγων στο λιμάνι και το κέντρο κράτησης τηςΛέσβου
- Πρόσφυγας από τη Σομαλία: Η προπέλα μού έσπασε τα πόδια

     Λίγεςημέρες μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που συγκλόνισε την Ελλάδα, η Deutsche Welle 
παρουσιάζει ένα βίντεο ντοκουμέντο με την κακομεταχείρη που δέχονται πρόσφυγες από άνδρες του Λιμενικού, τις απειλές για τη ζωή τους και τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους στη Λέσβο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό που περιγράφεται στο βίντεο είναι από το καλοκαίρι του 2012 αλλά με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Φαρμακονήσι, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και ενδεικτικό του τρόπου δράσης του Λιμενικού απέναντι στους πρόσφυγες.

Άνθρωποι στριμωγμένοι σε μια βάρκα, νύχτα, στη μέση του πελάγους... Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Σομαλία, τρομαγμένοι, υπακούουν στις εντολές των ανδρών του Λιμενικού, που τους σημαδεύουν με όπλα. Ένας από αυτούς φωνάζει στα αγγλικά: “Μην κουνηθείτε, σας σκότωσα!”, “Όλοι τα χέρια πάνω. Μείνετε όλοι μέσα στη βάρκα!”.

“Μα είμαστε αδέρφια”, απαντά με σκυμμένο κεφάλι ένας από τους πρόσφυγες. Και οι φωνές των Ελλήνων γίνονται πιο δυνατές...

Ένας από τους διασωθέντες, ο Αμπντουλάχ Γιουσούφ από τη Σομάλία, μιλάει για εκείνο το βράδυ. Η περιγραφή του... ανατριχιαστική. “Μου είπαν να πάω στο πίσω μέρος του σκάφους και μόλις ένα λεπτό αφού έφτασα, το σκάφος ξεκίνησε”, λέει. Η προπέλα τού προκάλεσε κατάγματα στα πόδια, σε διάφορα σημεία, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle.

Σε ερώτηση, αν τον βοήθησαν, ο νεαρός Αμπντουλάχ απάντησε: “Ζήτησα βοήθεια, γιατί αιμορραγούσα. Κρύωνα, τα ρούχα μου ήταν βρεγμένα. Ζητούσα μια κουβέρτα, αλλά κανείς δεν μου έδωσε”.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με την παρουσίαση των συνθηκών κράτησης των προσφύγων στη Λέσβο. Τρεις σκηνές και δυο τουαλέτες στο Λιμάνι, από όπου στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο κέντρο παράνομων μεταναστών του νησιού. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση πουθενά, τονίζει με... νόημα ο ρεπόρτερ.

Το αποκαλυπτικό βίντεο ολοκληρώνεται με πλάνα από το νεκροταφείο του νησιού, όπου δίπλα στους τάφους και ανάμεσα στα... σκουπίδια είναι θαμμένοι οι πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: