«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

"Κεραυνοί" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κατάχρηση εξουσίας και έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο για το 2013. "Μαύρα" στοιχεία για την Ελλάδα. Τι λέει για Χρυσή Αυγή, "μακεδονική" μειονότητα και μετανάστες
Πληθαίνουν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές δραστηριότητες της "Χρυσής Αυγής" σε βάρος μεταναστών και άλλων. Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των μεταναστών καθώς και οι συλλήψεις πολιτικών και άλλων ατόμων που κατηγορούνται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Τα παραπάνω αναφέρει το σχετικό με την Ελλάδα, κεφάλαιο της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η έκθεση περιγράφει την Ελλάδα ως συνταγματική και πολυκομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία και τις τελευταίες εκλογές ελεύθερες και δίκαιες. Οι αρχές διατηρούν πραγματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο υπήρξαν ισχυρισμοί για ορισμένες καταχρήσεις εξουσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το Στειτ Ντιπάρτμεντ.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφει η νέα έκθεση, αφορούν σε απρόκλητη ρατσιστική βία κατά μεταναστών και ατόμων που θεωρούνται ξένοι.
Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών από Έλληνες πολίτες επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα αρμόδια σώματα ασφαλείας, αναφέρεται στην έκθεση, ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις από ορισμένα μέλη των υπηρεσιών ασφάλειας.
Εκφοβισμοί και βασανιστήρια
Άλλα σημαντικά προβλήματα, θεωρούνται για τους συντάκτες της έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών και τις ελληνικές φυλακές, καθώς επίσης οι διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των Ρομά στην Ελλάδα.
Αν και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την χρήση πρακτικών εκφοβισμού και βασανιστηρίων από τις αρχές, υπήρχαν περιστατικά την περσινή χρονιά, που δημοσιοποιήθηκαν από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για κακοποιήσεις παράνομων μεταναστών, αιτούντων πολιτικού ασύλου, φυλακισμένων αλλά και διαδηλωτών, από άνδρες του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας.
Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει αναφερθεί συγκεκριμένα σε περιστατικά ξυλοδαρμού συλληφθέντων, όπως των νεαρών στην Κοζάνη που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη για ληστεία και υπέστησαν ξυλοδαρμούς κατά την ανάκριση.
Στην έκθεση αναφέρεται το περιστατικό, αλλά και το γεγονός ότι η αστυνομία παραποίησε τις φωτογραφίες των νεαρών, που έδωσε η ίδια στην δημοσιότητα μετά τον ξυλοδαρμό, υποστηρίζοντας ότι το έκανε για να είναι οι δράστες "αναγνωρίσιμοι".
Η οργάνωση Human Rights Watch για το 2013 στην Ελλάδα έχει καταγράψει τουλάχιστον 35 περιστατικά κακοποίησης μεταναστών σε Κέντρα Κράτησης και φυλακές, ενώ επισημαίνονται βίαια περιστατικά κατά μεταναστών στην διάρκεια των επιχειρήσεων "Ξένιος Ζευς" που πραγματοποιούσε η ελληνική αστυνομία σε περιοχές της Αττικής.
Η Διεθνής Αμνηστία, έχει δημοσιοποιήσει, επίσης, καταγγελίες για προσπάθειες των ανδρών του λιμενικού σώματος να οδηγήσουν βάρκες με παράνομους μετανάστες, πίσω στα χωρικά ύδατα των χωρών από όπου ξεκίνησαν.  
Οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές δεν είναι σύννομες με τους διεθνείς κανόνες, αλλά ούτε και με την ελληνική νομοθεσία, επισημαίνεται στην έκθεση.
Η Ελευθερία της Έκφρασης στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένη και προστατεύεται, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος υποκινεί τους συμπολίτες του σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, εκδηλώσεις μίσους και βίαιες συμπεριφορές.
Εφαρμογή των περιορισμών έγινε σε αρκετές περιπτώσεις το 2013, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι χαιρετούσαν ναζιστικά σε δημόσιους χώρους και είχαν σε πολλές περιπτώσεις κάνει απειλητικές δηλώσεις κατά μεταναστών, Εβραίων και άλλων κοινωνικών και φυλετικών ομάδων.
Όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, μεταξύ των αρνητικών εξελίξεων, επισημαίνονται οι συλλήψεις φωτορεπόρτερ που φωτογράφιζαν αστυνομικούς κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, καθώς επίσης και οι διώξεις που υπέστη ο δημοσιογράφος που δημοσιοποίησε τη Λίστα Λαγκάρντ.
Επικριτική για την Τουρκία
Όσον αφορά την Τουρκία, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι και φέτος έντονα επικριτική σε αρκετούς τομείς παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γίνεται λόγος για παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις, για βασανισμούς δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών.
Για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Τα βασικά προβλήματα στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία, κατά το 2013, σημειώνεται και η παρεμβολή της κυβέρνησης στην ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης και γίνεται ειδική αναφορά στη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο πάρκο Γκεζί και στις συλλήψεις μεγάλου αριθμού πολιτών και δημοσιογράφων.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν ασαφείς και γενικοί νόμοι που δημιουργούν κλίμα αδιαφάνειας και αδικίας στον τομέα της Δικαιοσύνης, καθώς και ελλιπής προστασία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά. Τέλος, επισημαίνονται κατηγορίες για δολοφονίες από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και ότι υπάρχουν ελάχιστες συλλήψεις και καταδίκες μελών των Σωμάτων Ασφαλείας για διαφθορά ή κακομεταχείριση.
Δηλώσεις Τζον Κέρι
Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι «μαζί με πολλές άλλες χώρες, οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν την δέσμευσή τους για έναν κόσμο όπου ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα, χωρίς να υπόκειται σε διώξεις».
Ο Τζον Κέρι σημείωσε επίσης ότι «το ιστορικό των ΗΠΑ, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι τέλειο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Αναφερόμενος σε χώρες με έντονες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεχώρισε τη Συρία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αίγυπτο για τη χρήση περιοριστικών νόμων, όπως είπε, με σκοπό την καταστολή της αντιπολίτευσης, μειονοτήτων και δημοσιογράφων.
Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε γενικές γραμμές, αναφέρεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί παρεμβάσεις κυβερνήσεων στις κοινωνίες πολιτών και στις ελευθερίες συνάθροισης και συνεταιρισμού, υπάρχουν αυξανόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, παρατηρείται σε πολλές χώρες έλλειψη λογοδοσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας εργατικών δικαιωμάτων.
Επίσης, σημειώνεται ότι παρατηρείται συνέχιση της περιθωριοποίησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα θρησκευτικών, εθνικών, των γυναικών και των παιδιών, των ομοφυλοφίλων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
(Με πληροφορίες από: "Η Φωνή της Αμερικής", "Τα Νέα")

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: