«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το Πολυτεχνείο έχει νεκρούς και δεν τους διαπραγματευόμαστε


"Το Πολυτεχνείο έχει νεκρούς και δεν τους διαπραγματευόμαστε". Με αυτή τη λιτή δήλωση  η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Τόνια Μωροπούλου σχολίασε την στάση της  Χρυσής Αυγής να αμφισβητεί με ανιστόρητο και γλοιώδη τρόπο την ύπαρξη θυμάτων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, πάρα την μαύρη και αναμενόμενη προπαγάνδα της ακροδεξιάς οργάνωσης, είναι απολύτως θεμιτό να οριστικοποιηθεί επιτέλους ο ακριβής αριθμός των νεκρών της νύχτας της 17ης Νοεμβρίου.
Τελικά πόσοι ήταν οι νεκροί του Πολυτεχνείου; Ποια είναι τα επίσημα ευρήματα και ποιες φήμες κυκλοφορούσαν στον τύπο της εποχής;
Για πρώτη φορά επίσημη καταγραφή έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά. Η έρευνα έκανε λόγο για 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους "βασίμως προκύπτοντες".
Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς. Στη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένα θύμα. Οι πρώτες δημοσιογραφικές απόπειρες της εποχής για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα.
Στη συνέχεια το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με διευθυντή το Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, ξεκίνησε το 2002 έρευνα με τίτλο "τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973" για να εξιχνιαστεί ο ακριβής αριθμός των πεσσόντων. Ο κ. Καλλιβρετάκης δηλώνει για την έρευνα: «η χαώδης και ατεκμηρίωτη πληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το ζήτημα, δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει εσαεί αυτήν την ιδιότυπη ασυλία, στο όνομα της δήθεν προστασίας της φήμης του Πολυτεχνείου».
Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και συνεχώς ανανεώνεται, αλλά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα πρώτα επίσημα στοιχεία και τα ονόματα των τεκμηριωμένων περιπτώσεων.
Ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16. Η έρευνα εξετάζει 30 επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται συνεχώς από το 1974 στους περισσότερους καταλόγους θυμάτων, χωρίς να έχουν ποτέ βεβαιωθεί. Όλες αυτές οι περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποια εξέλιξη για το αν θα τεκμηριωθούν ή αν θα απορριφθούν. Επιπλέον οι τραυματίες των γεγονότων του Πολυτεχνείου που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο ή κλινική και έχουν πιστοποιηθεί ανέρχονται σε 1.103, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών που δεν έτυχαν καμίας φροντίδας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα ακόμα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος:
•    Η κατάληψη κράτησε 56 ώρες.
•    Υπήρξαν 5.000 διαδηλωτές μέσα στο Πολυτεχνείο, 10.000 στην άμεση περίμετρο και 100.000 σε διάσπαρτες διαδηλώσεις.
•    Συνολικά έγιναν 2.000 συλλήψεις, 24 φόνοι, 128 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 1.103 τραυματισμοί πολιτών και 61 τραυματισμοί αστυνομικών.
•    Η αστυνομία χρησιμοποίησε 24.000 φυσίγγια, η φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης 2.192 και οι στρατιώτες έριξαν 300.000 φυσίγγια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.