«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΔΙΚΗ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Oργή και θλίψη μας προκάλεσε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Αμαρύνθου. Ήταν τον Οκτώβριο του 2006, που η ανήλικη αλλοδαπή μαθήτρια είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από 4 συμμαθητές της, ενώ 3 συμμαθήτριες βιντεοσκοπούσαν το «κατόρθωμά» τους.

Τρεισήμισυ χρόνια αργότερα, η υπόθεση αναβίωσε στο δικαστήριο, αλλά για εμάς είναι φανερό ότι δεν έγινε δυνατόν να βγεί στο φως η αλήθεια. Κατά τη διαδικασία κατέθεσαν περίπου 40 μάρτυρες υπέρ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί, ενώ από την πλευρά της καταγγέλλουσας δεν υπήρξε κανείς και καμία μάρτυρας, εκτός βέβαια της μητέρας της. Και μάλιστα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε καν να υποβληθεί το πόρισμα της εξέτασης της καταγγέλλουσας από εγκεκριμένη κλινική ψυχολογίας διαπιστευμένη με διεθνή στάνταρ. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και κατηγορούμενες, ανέφεραν σημεία και τέρατα εναντίον της, σε βαθμό πραγματικού βασανιστηρίου (που το δικαστήριο δεν απέτρεψε) ενώ μέσα στην αίθουσα κυριαρχούσαν συνθήκες κατατρομοκράτησης, ώστε να μην τολμήσει κανένας και καμία να προσέλθει ως μάρτυρας για να καταθέσει αντικρούοντας τις αδιανόητες κατηγορίες.

Τις προηγούμενες από τη δίκη ημέρες, κάποιες και κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν δώσει και συνεντεύξεις για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ενώ είχαν φροντίσει, από την πρώτη ημέρα της καταγγελίας κιόλας, να εξαφανιστεί το βίντεο.

Στη σύγχρονη ξενοφοβική και ρατσιστική Ελλάδα είναι προφανές ότι κυριάρχησε το κλίμα να «προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά έναντι της ξένης».

Στη σύγχρονη σεξιστική Ελλάδα εξακολουθεί να κυριαρχεί η άποψη ότι το θύμα του βιασμού «τα ήθελε», ότι ο βιασμός δεν είναι ξένος προς τη «γυναικεία φύση», και υπάρχουν δυστυχώς πολλές σχετικές αποδείξεις και από άλλες καταγγελίες βιασμών που εκδικάζονται δικαστήρια. Η μικρή μαθήτρια από τη Βουλγαρία τιμωρείται για το πολλαπλό έγκλημά της: 1) είναι φτωχή (είναι γνωστό ότι ήταν εργαζόμενη και παράλληλα αριστούχα μαθήτρια) 2) είναι ξένη και 3) είναι γυναίκα. Την καθορίζει, δηλαδή, «διαφορετικότητα» τάξης φυλής και φύλου, και παρ’ όλα αυτά τολμά να καταγγείλει ότι έπεσε θύμα βιασμού. Το ότι το θύμα κατέληξε αιμόφυρτο στο νοσοκομείο δεν φαίνεται να αξιολογείται από τους κρίνοντες και να αίρει κάθε ένοια «συναίνεσής» της στην «ασέλγεια» που διαπράχθηκε σε βάρος της.

Υπενθυμίζουμε ότι, 11 γυναικείες συλλογικότητες είχαν οργανώσει διαδήλωση στην Αμάρυνθο στις 4-11-2006, στην οποία είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες γυναίκες και είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο, όπως αναφερόταν και στην τότε ανακοίνωση: «Επειδή δεν ξεχνούμε ότι ο βιασμός μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, νέα ή μεσήλικα ή ακόμα υπερήλικα, το πρωί ή το βράδυ, σε πολυσύχναστες ή ερημικές περιοχές, συχνότερα μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η εποχή που, όταν η γυναίκα που έπεφτε θύμα βιασμού έπρεπε να δικαστεί και να καταδικαστεί από την κοινωνία και καμιά φορά και από τα δικαστήρια σαν να ήταν η ίδια ένοχη, πρέπει να πάψει να αναβιώνει, πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε ευρύτατη συμπαράσταση από πολύ περισσότερους φορείς, καθώς και από θεσμικά πρόσωπα. Η επιτροπή αλληλεγγύης που είχε σχηματισθεί τότε, φρόντισε για κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών που δημιούργησε η δίωξη και ο εξοβελισμός της νεαρής μαθήτριας και της μητέρας της, για κατοικία, δουλειά και σχολείο.

Σήμερα, μετά τρεισήμισυ χρόνια, οι καθηγητές και ο διευθυντής γνωστού ιδιωτικού σχολείου το οποίο της έδωσε υποτροφία και απ’ όπου αποφοίτησε, διαβεβαιώνουν τόσο για τις επιδόσεις της όσο και για το άμεμπτο ήθος της σε όλη τη διάρκεια της φοίτησής της.

Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της υπόθεσης Αμαρύνθου εντάσσεται στο κλίμα συγκάλυψης της βίας κατά των γυναικών και της κατίσχυσης της οικογενειακής ή κοινωνικής (στην προκειμένη περίπτωση) «συνοχής» έναντι του δικαιώματος των γυναικών για αυτονομία του σώματος και σεβασμό της αξιοπρέπειας, και αναβιώνει επικυρώνοντας το πατριαρχικό δικαίωμα για τον έλεγχο του σώματος των γυναικών.

Επαναβεβαιώνουμε σήμερα την αλληλεγγύη μας προς την νεαρή, ενήλικη πλέον, παθούσα και καταγγέλλουσα, και ζητούμε την αποδοχή του αιτήματός της για έφεση της εκδοθείσας απόφασης.

Αθήνα, 12 Απριλίου 2010

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

  • Παγκόσμια Πορεία Γυναικών
  • Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας
  • Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη
  • Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
  • Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας
  • Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
  • Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών
  • Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
  • Ομάδα φύλου Νεολαίας ΣΥΝ
  • Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ
  • Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ
  • Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικολόγων Πρασίνων

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Διαβούλευση για την ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων

Φίλες και Φίλοι,

Με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη

για μια δημοκρατική, σύγχρονη και κοντά στον πολίτη διακυβέρνηση,

ζητάμε τη συμβολή σας στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για την «Ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων», ώστε ν’ αξιοποιηθεί με όρους διαφάνειας η δική σας γνώμη, οι δικές σας προτάσεις και η εποικοδομητική δυναμική του συνόλου της κοινωνίας, που ολοκληρώνει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας πολιτικής.

Η Ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων αποτελεί για την Κυβέρνηση ένα μεγάλο στοίχημα που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της φωνής και της παρουσίας των αγροτών στις εξελίξεις, ώστε να παρεμβαίνουν καταλυτικά στη λειτουργία της αγοράς αλλά και σε κάθε ζήτημα που τους αφορά. Για εμάς, οι αγρότες και η οργανωμένη δράση τους, αποτελούν ιστορική πολιτική αναφορά, καθώς διαχρονικά αποδεικνύονται μια σπουδαία κοινωνική και οικονομική δύναμη, ικανή να εξασφαλίσει την αγροτική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου, αποστέλλοντάς σας το κείμενο διαβούλευσης, όπως η Υπουργός ΑΑΤ κ. Κατερίνα Μπατζελή το έδωσε στη δημοσιότητα, να σας καλέσω να συμμετάσχετε και να συμβάλλετε στο δημόσιο διάλογο, ο οποίος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2010.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Καρχιμάκης

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων




Φίλες και φίλοι,

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης για ανάπτυξη, ίσες ευκαιρίες, αποτελεσματική διαχείριση, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη θέτουμε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση θέματα προς συζήτηση σχετικά με την «Ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Ελλάδας» (Συμπλήρωση και Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 2810/2000)

Με την δημόσια διαβούλευση θέτουμε στο επίκεντρο το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα της χώρας, ο ρόλος του οποίου στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας και κατ’ επέκταση του συνόλου της Ελλάδας είναι αναμφισβήτητος. Απαιτείται λοιπόν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, προσπάθεια στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε καταθέτοντας τις προτάσεις σας, ώστε να συνεισφέρετε στη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 3 Μαΐου και ώρα 18:00.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας,

Κατερίνα Μπατζελή

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων







ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ



«Ανασυγκρότηση των Αγροτικών

Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Ελλάδας»

(Συμπλήρωση και Τροποποίηση διατάξεων του Ν.2810/2000)

Α. Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας διατροφικής πρόκλησης και της αυξανόμενης αστάθειας των διεθνών αγορών επιβάλει τον κατάλληλο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας προς την αγορά, την ανάγκη για αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας και μετριασμό των επιπτώσεων της αυξανόμενης αστάθειας των παγκόσμιων αγορών προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός, ο οποίος προήλθε από τις συμφωνίες των χωρών – μελών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου για λιγότερο προστατευμένες αγορές, αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι προτεινόμενες προτεραιότητες στρατηγικής για τη διαμόρφωση της ΚΑΠ μετά το 2013, με σκοπό μεταξύ άλλων και της αντιμετώπισης των εξελίξεων αυτών, συνοψίζονται στην ανάπτυξη μιας οικονομίας, που βασίζεται στις γνώσεις, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, που χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τους πόρους και είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, που είναι ανταγωνιστική και επιτυγχάνει υψηλό επίπεδο απασχόλησης με θετικές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Η πρόκληση μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον αγροτικής οικονομίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η αγροτική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τη διαχείριση του 80% του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μεγάλου μέρους των υδάτινων πόρων, κατέχει πρωταρχικό ρόλο στον τομέα της βιώσιμης χρήσης του συνόλου των πόρων, στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, στη βιοποικιλότητα και καλείται να διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στην καταπολέμηση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση της σε προϊόντα διατροφής συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιομηχανική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην απασχόληση καθώς και στη διατήρηση του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που σε όλη την Ευρώπη υπερβαίνουν τους 30.000, αποτελούν κυρίαρχο μοχλό σταθεροποίησης των αγροτικών περιοχών και περαιτέρω ανάπτυξής τους. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι συνεταιρισμοί σε αυτό το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μέσω της εξυγίανσης και ανάπτυξής τους αποτελώντας ουσιαστικά αναπτυξιακά εργαλεία άσκησης αγροτικής πολιτικής.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια της ανταγωνιστικότητας, η ορθολογικότερη οργάνωση της αγοράς, η σωστή λειτουργία και εποπτεία της αγοράς, ο έλεγχος του κόστους εισροών και εφοδίων για την πρωτογενή παραγωγή, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και η ανασυγκρότηση των παραγωγικών τομέων με διακλαδική μορφή, εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Με τη σημερινή δομή και λειτουργία τους οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά. Δεν επιτυγχάνεται συγκέντρωση προσφοράς, δεν υπάρχει οργανωτική αντίληψη και πρακτική για τη συμμετοχή στην εμπορική αλυσίδα, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη η συμβολαιακή γεωργία, η οποία θα διασφαλίζει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και θα διαμορφώνει καταναλωτικά διατροφικά προϊόντα.

Β. Με βάση τις παραπάνω παραδοχές και διαπιστώσεις, οι στόχοι της ανασυγκρότησης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων θα μπορούσαν να είναι οι εξής :

*

Η εξασφάλιση ουσιαστικής και εθελοντικής συσπείρωσης των παραγωγών στους συνεταιρισμούς,
*

Η εξασφάλιση ισοτιμίας στην αντιμετώπιση των παραγωγών-μελών του συνεταιρισμού,
*

Η τήρηση από τους παραγωγούς–μέλη των δεσμεύσεων που θα αποφασίζονται συλλογικά από τις συνελεύσεις,
*

Η επιβράβευση της προσφοράς των μελών στην επίτευξη των στόχων του συνεταιρισμού,
*

Η διασφάλιση επιχειρηματικής ευελιξίας των συνεταιριστικών οργανώσεων,
*

Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εθνικό ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση και τις αρχές του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού.
*

Η αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών καταστάσεων καθώς και των αθέμιτων πρακτικών στην διατροφική αλυσίδα και στη ζήτηση των αγροτικών εφοδίων στη χώρα μέσω της συσπείρωσης και της ισχυροποίησης της διαπραγματευτικής δύναμης των συνεταιριστικών οργανώσεων.
*

Η διευκόλυνση της ανασυγκρότησης στην προαναφερθείσα κατεύθυνση, με την κατάλληλη συμπλήρωση και όπου απαιτηθεί προσαρμογή του θεσμικού νόμου 2810/2000 με την παροχή κινήτρων .
*

Η διασφάλιση της προώθησης της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής συνεργασίας μέσω του νέου εθνικού πλαισίου περί συνεταιρισμών.

Γ. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερομένα, τα οποία, πρέπει να επιτευχθούν από τις συνεταιριστικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την επιβίωσή τους, την ορθολογική λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξή τους, ανακύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης και όπου απαιτηθεί τροποποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Ν. 2810/2000 προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι.

Θα πρέπει ως εκ τούτων, να διατυπωθούν, ορισμένα βασικά ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θα προσανατολίσει και το νέο πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα:
1.Η ισχύουσα δομή και διάρθρωση των συνεταιριστικών οργανώσεων ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις και απαιτήσεις της αγοράς;
2. Η συνέχιση ίδρυσης πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που συνήθως υπολειτουργούν αποκομμένοι από κάθε μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα, συνάδει με τους προαναφερομένους στόχους;
3. Είναι αναγκαία η ενοποίηση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών με εθελοντική συσπείρωση του μέγιστου δυνατού αριθμού των παραγωγών στον ενοποιημένο συνεταιρισμό ευρύτερης περιφέρειας;
4. Εξυπηρετεί τους προαναφερόμενους στόχους η υφιστάμενη δυνατότητα άσκησης παράλληλων δραστηριοτήτων Ε.Α.Σ. και πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού που πρακτικά έχει αποβεί αναποτελεσματική (για την πλειονότητα των οργανώσεων) εφόσον δημιουργεί ανταγωνιστικές τάσεις μεταξύ των οργανώσεων και αποτελεί τροχοπέδη για την ενοποίηση και τη δημιουργία μεγάλων και υγιών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών;
5.Πόσο λειτουργική έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα η διάκριση μεταξύ πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας (κεντρικής) οργάνωσης με τους υφιστάμενους περιορισμούς όσον αφορά στα μέλη και στις δραστηριότητες της καθεμιάς; Αν κρίνεται μη λειτουργική ποια είναι τα βήματα και ποιες οι προϋποθέσεις μετεξέλιξης του σχήματος;
6. Οι κοινοπραξίες πρέπει να συνεχίσουν, όπως και οι Ε.Α.Σ., να είναι δευτεροβάθμιες οργανώσεις και οι κεντρικές ενώσεις τριτοβάθμιες; Είναι σκόπιμο να συμμετέχουν στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα - τα οποία προφανώς δεν θα ασκούν ανταγωνιστική δραστηριότητα, με εκείνη του συνεταιρισμού- αυξάνοντας στην ουσία την κεφαλαιακή βάση του νέου συνεταιρισμού;
7.Πρέπει η συνεργασία των μελών με τη συνεταιριστική οργάνωση- επιχείρηση να είναι δεσμευτική για το μέλος όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών της ή την ανάληψη κάποιας δραστηριότητας σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων;
8.Οι υποχρεώσεις των μελών των συνεταιριστικών οργανώσεων μπορεί να είναι μόνο οικονομικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα ή πρέπει να επεκτείνεται και σε θέματα διαχείρισης των φυσικών πόρων και των ανανεώσιμων πηγών; Η μη τήρηση των δεσμεύσεων των μελών όπως και η μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών προς την οργάνωση δεν πρέπει να αποτελεί λόγο διαγραφής και επιδίωξης αποζημίωσης για την προκαλούμενη βλάβη;
9.Βάσει και των προτύπων του Κανονισμού 1453/03 του Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού, είναι επιθυμητή και λειτουργική η σύγκλιση Τμηματικών Συνελεύσεων στις νέες συνεταιριστικές οργανώσεις, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και ουσιαστική η διαδικασία αποφάσεων τους στα επιμέρους θέματα;
10.Είναι σκόπιμο η τριτοβάθμια οργάνωση να εγκαταλείψει την επαγγελματική εκπροσώπηση των αγροτών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να επικεντρωθεί στην επιχειρηματική εκπροσώπηση και λειτουργία των συνεταιρισμών, ενώ θα αποκομματικοποιείται η λειτουργία τους και ο τρόπος εκλογής των εκπροσώπων τους σε όλες τις βαθμίδες;
11.Πρέπει να υπάρχει εκλεγμένη από τη Γενική Συνέλευση των οργανώσεων εποπτική επιτροπή για να ελέγχει τις αποφάσεις και την οικονομική διαχείριση της διοίκησης;
12.Ο καθορισμός της συνεταιριστικής μερίδας, μέσω του καταστατικού λειτουργίας, πρέπει να δίνει και επαρκή κίνητρα για την ενεργό οικονομική και διοικητική συμμετοχή των συνεταίρων στον συνεταιρισμό;

Με βάση τα παραπάνω αναμένουμε τα σχόλια, εισηγήσεις και προτάσεις των ενδιαφερομένων, ενώ παράλληλα θα αρχίσει η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων των αγροτών και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάρτισης του σχεδίου νόμου, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις που θα συμπεριλάβει, θα διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Η ιστορία μιας 16χρονης που συγκλονίζει


Η ιστορία μιας 16χρονης που πουλήθηκε, βιάστηκε και κατέληξε έγκυος στη φυλακή. Η επανάσταση που επιχείρησε να κάνει στα νεανικά της χρόνια, αρνούμενη να παντρευτεί τον γέρο στον οποίο την πούλησε ο πατέρας της, καταπνίγηκε εν τη γένεσή της από την ανδροκρατούμενη κοινωνία, που για να τη «συμμορφώσει» την καταδίκασε σε επταετή κάθειρξη. «Αναγκάστηκα να αρραβωνιαστώ έναν κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό μου άντρα» τολμά να πει τώρα η 16χρονη πίσω από τα κάγκελα των γυναικείων φυλακών της Καμπούλ, χωρίς όμως να αποκαλύπτει -για ευνόητους λόγους- το όνομά της. Ο πατέρας της την πούλησε για 5.000 δολάρια στον μέλλοντα σύζυγό της, ενώ εκείνη ήταν ερωτευμένη με έναν νεαρό.

Σήμερα, έγκυος, δεν γνωρίζει καν ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο, καθώς αν και είχε κάνει έρωτα με τον νεαρό, ο ηλικιωμένος σύζυγός της τη βίασε. Θύμα βιασμού όμως, όπως καταγγέλλει, έπεσε και κατά τη διάρκεια της κράτησής της, πριν ακόμη μεταφερθεί στις φυλακές της Καμπούλ.

Η ιστορία της 16χρονης κρατούμενης δεν είναι παρά ακόμη μία στο ψηφιδωτό του πόνου που έχουν «φιλοτεχνήσει» τα τελευταία χρόνια οι συνολικά 145 κρατούμενες των γυναικείων φυλακών της αφγανικής πρωτεύουσας. Μια εικόνα όμως που οι υπεύθυνοι του σωφρονιστικού καταστήματος φροντίζουν να κρύβουν καλά πίσω από μια λαμπερή «βιτρίνα», που περιλαμβάνει από αθλοπαιδιές, όπως οι αγώνες βόλεϊ μεταξύ των τροφίμων, μέχρι εκδηλώσεις για την προσφορά δώρων στις κρατούμενες.

«Πάνω από τις μισές κρατούμενες στις φυλακές του Αφγανιστάν έχουν καταδικαστεί για τα "ηθικά εγκλήματα" που διέπραξαν» λέει η Κίμπερλι Μότλεϊ, η Αμερικανίδα νομικός που στο πλαίσιο της έρευνας που έχει κάνει για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, έχει πάρει συνεντεύξεις από 348 κρατούμενες. «Από τις υπόλοιπες περίπου το 30% έχουν καταδικαστεί για αδικήματα όπως ο φόνος ή η κλοπή».

Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διατάξει την αποστολή μιας έξτρα στρατιωτικής δύναμης 30.000 ανδρών στο Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, οι αξιωματούχοι της χώρας αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν άμεσα και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επέλθει η σταθερότητα.

Μέχρι τότε όμως η 16χρονη έγκλειστη, τρομοκρατημένη, θα δηλώνει για το «έγκλημά» της: «Συγγνώμη, αλλά εγώ φταίω. Εκανα λάθος».

Πηγή εδώ.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νεού Ι.Ν.ΚΑ.

31/03/2010

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μετά την χθεσινή έναρξη της εκστρατείας μας, ήδη δήλωσαν συμμετοχή σε αυτή τρεις (3) σημαντικότατες ενώσεις καταναλωτών: το ΙΝΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, η ΒΙΟ.ΖΩ., το ΙΝΠΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Συμμετοχή στην εκστρατεία δήλωσαν ήδη δεκάδες πολίτες.

Είμαστε βέβαιοι ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επαύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων και του όγκου των πληροφοριών.

Δημιουργήσαμε τον διαδικτυακό τόπο http://protimoellinika.wordpress.com/ , όπου μπορούμε να δηλώνουμε συμμετοχή, να παραθέτουμε άρθρα, πληροφορίες και καταγγελίες. Μέσα από τον δικτυακό τόπο αυτό θα διεξάγεται και ένα μεγάλο μέρος της ανταλλαγής απόψεων και της ενημέρωσης.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΔΗΓΙΩΝ

- ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΌΝ: Σε κάθε συναλλαγή μας και εφόσον πιστεύουμε ότι υπάρχει ελληνικό προϊόν το ζητούμε. Η ζήτηση από τους καταναλωτές πάντοτε πιέζει τους εμπόρους και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες ώστε να το περιλάβουν στα είδη που πωλούν. Η ζήτηση ενισχύει την προσφορά.

- ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ: Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγοράσουμε μόνο ελληνικό προϊόν και όχι κάποιο αντίστοιχο άλλης προέλευσης. Δηλώνουμε ότι θα αγοράσουμε μόνο ελληνικό προϊόν και, εάν μπορούμε να αναβάλλουμε την αγορά μας, φεύγουμε και δηλώνουμε ότι θα επανέλθουμε όταν έλθει το ελληνικό προϊόν.

- ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ & ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ: Πολλές φορές οι έμποροι δυσφημούν το ελληνικό προϊόν ή προβάλλουν δήθεν «προτερήματα» του προϊόντος άλλης προέλευσης για να το πωλήσουν ή επειδή δεν διαθέτουν ελληνικό. Ο λόγος τις περισσότερες φορές είναι ότι το άλλης προέλευσης προϊόν τους παρέχει τεράστια περιθώρια κέρδους. Δεν ακούμε δικαιολογίες και συγκρίσεις. Η γνώση και η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι τις περισσότερες φορές τα ελληνικά προϊόντα είναι και καλύτερα και φθηνότερα. Ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει και ο κίνδυνος αγοράς μεταλλαγμένων προϊόντων.

- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ: Διαμαρτυρόμαστε για την απουσία ελληνικών προϊόντων και την ύπαρξη και προβολή προϊόντων άλλης προέλευσης.

- ΠΕΙΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ: Μεγαλώσαμε με το ιδεολόγημα ότι το εισαγόμενο είναι καλύτερο από το ελληνικό. Η εμπειρία και η γνώση δείχνουν ότι το ελληνικό είναι τις περισσότερες φορές καλύτερο. Πείθουμε τον εαυτό μας, και τον πείθουμε ακόμα και με την αναγκαιότητα της επιλογής ενός ελληνικού προϊόντος.

- ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Το γεγονός ότι ένα κατάστημα δεν έχει ελληνικό προϊόν δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει το διπλανό ή το παρακάτω ευρισκόμενο.

- ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ & ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ : Τα προϊόντα φέρουν σήμανση για τον τόπο παραγωγής τους. Ζητούμε να μας δείξουν τις συσκευασίες ή τις ταμπέλλες στα ενδύματα. Ψάχνουμε μόνοι μας στο σουπερμάρκετ ή σε άλλα αντίστοιχα καταστήματα για να διαπιστώσουμε την προέλευση του προϊόντος. Εάν δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ρωτάμε κάποιον υπάλληλο και ζητάμε να μας δείξει ή αποδείξει αυτός την προέλευση.

- Ο ΚΩΔΙΚΟΣ 520: Οι αριθμοί κάτω από το BARCODE (τις γραμμούλες που φέρουν οι συσκευασίες), οι οποίοι αντιστοιχούν στην Ελλάδα, αρχίζουν με τον αριθμό 520. Προσοχή όμως γιατί το προϊόν μπορεί να είναι άλλης προέλευσης και απλά να συσκευάζεται στην Ελλάδα. Ζητάμε και στις περίπτωση αυτή πληροφορίες από τον έμπορο ή τους υπαλλήλους του. Εάν θέλουμε να το ψάξουμε περισσότερο μπαίνουμε στην ιστοσελίδα http://gepir.gs1.org/V31/xx/ και κάνουμε αναζήτηση, ώστε να έχουμε τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή και του τόπου κατασκευής. Ο κωδικός 520 είναι μία σημαντική ένδειξη. Εάν δεν υπάρχει ο κωδικός 520, το προϊόν δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

- ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΟΤΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Προτιμούμε το προϊόν που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, από ελληνικά χέρια, όχι το προϊόν ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζεται στο εξωτερικό. Σειρά ελληνικών εταιρειών έδιωξαν την παραγωγή από την χώρα μας και άφησαν χιλιάδες Ελληνες άνεργους για να βρουν φθηνά εργατικά χέρια στο εξωτερικό.

- ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ: Μπορεί κάποιες ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες να κατασκευάζουν προϊόντα στην Ελλάδα, όμως τα κέρδη από τις πωλήσεις φεύγουν στο εξωτερικό. ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ που κατασκευάζεται από ΕΛΛΗΝΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ, έτσι τα χρήματά μας μένουν και αξιοποιούνται στην χώρα μας, έτσι μόνο ανθεί η ελληνική παραγωγή.

- ΑΛΛΗΛΟΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ: Ενημερώνουμε τους γνωστούς μας για τα προϊόντα που έχουμε βρει, γράφουμε τις παρατηρήσεις μας στον δικτυακό τόπο http://protimoellinika.wordpress.com/ ή στέλνουμε e-mail στα protimoellhnika@hotmail.gr και newinka@newinka.gr . Ενημερώνουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο και τους φίλους μας για την εκστρατεία και τους σκοπούς της.

- ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ & ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ: Είναι βέβαιο ότι μερίδα του εμπορικού κόσμου θα προσπαθήσει να εξάγει υπερκέρδη από την εκστρατεία και από τα ελληνικά προϊόντα. Πιέζουμε πάντοτε για καλύτερη τιμή στο ελληνικό προϊόν (υπάρχουν πάντα περιθώρια) και εάν πιστεύουμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια το καταγγέλλουμε με τους πιο πάνω τρόπους ή οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Σε όλες τις επιλογές μας, ακόμα και στην παροχή υπηρεσιών, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τον σκοπό και τις αναγκαιότητες της εκστρατείας.

Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε και να αντιληφθούμε την σημασία της εκστρατείας και της συμπεριφοράς μας για την κοινωνία και τον τόπο μας.

ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διευκρίνιση: Το Ν. ΙΝΚΑ είναι η ένωση καταναλωτών που φέρει το όνομα ΙΝ.ΚΑ. .

Δεν έχουμε καμία σχέση με την ομοσπονδία ΓΟΚΕ/ΙΝΚΑ (πρώην ΓΟΚΕ) η οποία πρόσθεσε στην επωνυμία της τον τίτλο ΙΝΚΑ κατά τα τελευταία έτη και δεν έχει μέλη πολίτες - καταναλωτές. Κατά συνέπεια δεν έχουμε και σχέση με το «μποϋκοτάζ» στα γερμανικά προϊόντα που κήρυξε η ΓΟΚΕ προσφάτως.

Β. Το 1ο Δ.Τ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30/03/2010

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης κάναμε πρωτοπόρα λόγο για την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Σύντομα η φράση έγινε του συρμού από τον πολιτικό κόσμο. Τίποτα δεν εννόησαν. Επεξηγήσαμε ότι πραγματική οικονομία είναι η παραγωγική οικονομία, αυτή που παράγει αγαθά, δεν είναι το εμπόριο, δεν είναι η “αγορά” συλλήβδην, δεν είναι οι τράπεζες ή τα χρηματιστήρια. Δυστυχώς οι πολιτικές ηγεσίες τίποτα δεν έπραξαν για να ενισχύσουν την πραγματική, την παραγωγική οικονομία.

Όταν στην Ελλάδα εισάγουμε τρεις φορές περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουμε, πρέπει να καταλάβουμε ότι τεράστια χρηματικά ποσά φεύγουν από την χώρα μας προς άλλες χώρες, παύουν να βρίσκονται και να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, παύουν να τα έχουν οι Έλληνες. Να γιατί η χώρα φτωχαίνει, να γιατί ζητάει συνεχώς δανεικά, να γιατί εμείς οι ίδιοι ζούμε με δανεικά.

Όταν εισάγουμε αντί να παράγουμε, χιλιάδες Έλληνες μένουν άνεργοι, γενιές ολόκληρες χάνονται στην ανεργία και στην αντιπαραγωγικότητα.

Όταν προτιμούμε το εισαγόμενο αντί για το ελληνικό, ένα σπίτι Έλληνα κλείνει, μια δουλειά χάνεται και χάνεται στην παραγωγή. Την ίδια αυτή ώρα όλοι γινόμαστε φτωχότεροι.

Η χώρα μας παράγει μια σειρά από άριστα προϊόντα και μπορεί να παράγει σχεδόν τα πάντα, όμως τα πάντα και παντού έχουν κατακλυστεί από εισαγόμενα προϊόντα.

Την ίδια ώρα που η δική μας παραγωγή μένει στο χωράφι, σαπίζει στο δέντρο, σκουριάζει ή καταστρέφεται στην αποθήκη, κάποιοι γεμίζουν την αγορά με εισαγόμενα προϊόντα.

Τα ίδια και καλύτερα πράγματα παράγουμε στην χώρα μας. Τα ίδια και καλύτερα πράγματα μπορούμε να παράγουμε στην χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τον αποκλεισμό, τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και την εκμετάλλευση. Χιλιάδες άνθρωποι έπαυσαν να ασχολούνται με την παραγωγή γιατί κανείς δεν τους στήριξε και αρκετοί τους εκμεταλλεύονταν.

Η ύπαιθρος ερήμωσε, η επαρχία άδειασε, η Ελλάδα ψυχορραγεί και εκλιπαρεί ως επαίτης για δανεικά.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες έχοντας πάρει τεράστιες επιδοτήσεις από το δημόσιο χρήμα όλων μας, έφυγαν σε ξένες χώρες αναζητώντας μεγαλύτερα κέρδη. Χιλιάδες Έλληνες έμειναν άνεργοι, η παραγωγή στην χώρα μειώθηκε. Δεν θεωρούμε τις επιχειρήσεις αυτές ελληνικές, τις θεωρούμε ξένες, όπως ξένες θεωρούμε όσες ελληνικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν ή εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, των υπηρεσιών και του εμπορίου της χώρας πέρασε στα χέρια ξένων πολυεθνικών. Τα τεράστια κέρδη τους που είναι χρήματα των Ελλήνων, φεύγουν από την χώρα και δημιουργούν νέα τεράστια ελλείμματα.

Όλα αυτά τα ελλείμματα, που είναι στην πραγματικότητα ελλείμματα παραγωγής, είναι και δικά μας ελλείμματα.

Αυτά τα ελλείμματα είναι τα χρήματα που μας λείπουν για να ζήσουμε καλύτερα, είναι η αύξηση που αρνούνται να μας δώσουν.

Τα ελλείμματα αυτά είναι η ανεργία που μαστίζει την χώρα, είναι τα σχολεία που δεν έχουμε, είναι η ανασφάλεια που νοιώθουμε, είναι τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, προσωπικό και μηχανήματα, αυτά τα ελλείμματα είναι όσα στοιχειώδη πράγματα λείπουν από την χώρα μας.

Αυτά τα ελλείμματα παραγωγής είναι αυτά που μας κάνουν να ζούμε με δανεικά από τις τράπεζες και να εξαρτιόμαστε από αυτές.

Αυτά τα ελλείμματα είναι η υποβάθμιση της ζωής μας, είναι όσα σκεφτόμαστε πως αξίζουμε και πως πρέπει να έχουμε, αλλά δεν μπορούμε, δεν τα έχουμε, τα στερούμαστε ή φοβόμαστε να τα αποκτήσουμε.

Την ίδια ώρα οι πολιτικές ηγεσίες δεν πράττουν τίποτα για να στηρίξουν την παραγωγή στην χώρα.

Ανταγωνίζονται για την εξουσία και την εξυπηρέτηση των ολίγων που τις στηρίζουν και τις επιλέγουν. Αυτές οι ηγεσίες δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με τον ελληνικό λαό, είναι ξεκομμένες από αυτόν και το μόνο που τον διδάσκουν είναι να τις μιμείται σε ανικανότητα, ραθυμία, ατομισμό, βόλεμα και αρπαγές από το δημόσιο, το κοινό ταμείο. Επέβαλλαν μια κουλτούρα ατομικού βολέματος εις βάρος των άλλων και κριτικής χωρίς περιεχόμενο και πρόταση.

Τις ώρες αυτές τις δύσκολες για την χώρα μας, τις ώρες αυτές τις δύσκολες για εμάς, τις ώρες που μας εμπαίζουν, μας λοιδορούν και μας εκμεταλλεύονται, τις ώρες αυτές που υποθηκεύεται ξανά με δανεικά η ζωή μας, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας είναι ανάγκη να δράσουμε.

Εμείς οι Έλληνες πολίτες έχουμε λύσεις – ανάσες για την χώρα στα χέρια μας.

Εμείς οι Έλληνες πολίτες μπορούμε με την βούλησή μας να συγκρατήσουμε τα ελλείμματα.

Μπορούμε να κάνουμε την παραγωγή της χώρας μας να ανθίσει ξανά:

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Είναι το “όπλο” που έχουμε στα χέρια μας, είναι το σημερινό ξύπνημα, το ξεκίνημα και η ελπίδα για το μέλλον.

Μπορούμε με την επιλογή μας να κάνουμε το τόπο μας ξανά ζωντανό, μπορούμε με την επιλογή μας να σώσουμε και να δυναμώσουμε την πατρίδα μας.

Την ώρα αυτή της εθνικής ανάγκης σας καλούμε όλους και όλες σε δράση, είναι ανάγκη εμείς να δράσουμε, είναι ανάγκη εμείς να δώσουμε τις λύσεις που σήμερα μπορούμε και αύριο θα επιβάλλουμε:

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Δεν μισούμε κανένα, δεν κάνουμε επίθεση σε κανένα λαό, απλά αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή, να αυξηθεί, να γίνει επαρκέστερη και καλύτερη, γιατί αυτή είναι η λύση για όλους μας.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την αξία και την σημασία που έχει για όλους μας το να προτιμούμε και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα.

Πρέπει να καταλάβουμε την δύναμή μας και να την χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσουμε.

Πρέπει να απαιτήσουμε τα ελληνικά προϊόντα να ξαναμπούν στο ράφι του σουπερμάρκετ, στην βιτρίνα του εμπορικού, στο σπίτι μας το ίδιο.

Παράγουμε πολλά άριστα προϊόντα, πολύ καλύτερα από όσα μας σερβίρουν και μας υποχρεώνουν να αγοράζουμε οι πολυεθνικές.

Μπορούμε να παράγουμε και άλλα πολλά, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε όσα έχουμε ακόμα καλύτερα.

Δεν είμαστε αδύναμοι, δεν είμαστε ανίκανοι. Είμαστε δυνατοί και ικανοί, μπορούμε να επιβάλλουμε και να απαιτήσουμε.

Ζητάμε από όλους από εδώ και πέρα υπευθυνότητα σε πράττουμε, σε όσα παράγουμε, σε όσα εμπορευόμαστε και σε όσα προτιμούμε, επιλέγουμε και αγοράζουμε.

Εμείς ξεκινάμε από σήμερα: ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

και σας καλούμε όλους, μέλη μας και μη , να πράξετε, να πράξουμε το ίδιο !!!.

Αξιώνουμε το ελληνικό προϊόν, γιατί με το τρόπο αυτό δίνουμε αξία, δύναμη και μέλλον στην πατρίδα μας.

Απαιτούμε να μας φέρουν το ελληνικό προϊόν, προτιμάμε τον Έλληνα, τιμάμε την πατρίδα μας και όσα αυτή παράγει.

Όπου δεν υπάρχει ελληνικό προϊόν, ζητούμε να φέρουν.

Όπου δεν φέρνουν ελληνικό προϊόν δεν ξαναπηγαίνουμε.

Στην δύσκολη αυτή ώρα της ανάγκης, στηρίζουμε το τόπο μας, στηρίζουμε την κοινωνία και την πατρίδα μας, ξεκινάμε και ζητούμε από όλους να πράξουν το ίδιο.

Από σήμερα: ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Δημ. Καραμήτσας