«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Βίντεο: Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψαν σφαιρική αστραπή σε πραγματικές συνθήκες


First recorded scientific video of Ball Lightning από stefanelonikitelo
Το πείραμα έγινε το 2012 από Κινέζους επιστήμονες στην περιφέρεια Qinghai. Οι επιστήμονες  μελετούσαν μία καταιγίδα, χρησιμοποιώντας βιντεοκάμερες και φασματογράφο
Αυτή η λαμπερή σφαίρα δεν είναι ένα UFO. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να το παρατηρήσει κανείς κατά την διάρκεια μιας ηλεκτρικής καταιγίδας.
Είναι γνωστή ως σφαιρική αστραπή ή St Elmo’s Fire και έχει  ήδη αναπαραχθεί σε εργαστήριο. Για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να την παρατηρήσουμε στην πραγματική της συμπεριφορά σε πραγματικές συνθήκες.
Το πείραμα έγινε το 2012 από Κινέζους επιστήμονες στην περιφέρεια Qinghai. Οι επιστήμονες  μελετούσαν μία καταιγίδα, χρησιμοποιώντας βιντεοκάμερες και φασματογράφο, μία συσκευή που καταγράφει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, πράγμα που βοηθά στον εντοπισμό στοιχείων.
Αποτέλεσμα ήταν να καταγράψουν μία αστραπή που έπληξε το έδαφος και μετά, μία λαμπερή σφαίρα διαμέτρου 5 μέτρων περίπου η οποία ανηφόρισε στον ορίζοντα, ταξίδεψε περίπου 15 μέτρα και εξαφανίστηκε μετά από 1,6 δευτερόλεπτα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης των στοιχείων της σφαιρικής αστραπής, δημοσιεύτηκαν στο Physical Review Letters.
Τα αποτελέσματα των ερευνών των Κινέζων επιστημόνων, επιβεβαιώνουν την θεωρία που διατύπωσε το 1999 ο John Abrahamson ο οποίος έλεγε  ότι όταν μία αστραπή χτυπά στο έδαφος, αμέσως αποθηκεύει ενέργεια σε νανοσωματίδια πυριτίου μέσα στο χώμα. Η δύναμη της πρόσκρουσης τότε εκτοξεύει αυτά τα σωματίδια στον αέρα, όπου οξειδώνονται και εκλύουν αυτή την ενέργεια ως θερμότητα και φως.
Πηγή: Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια: