«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

ΘΕΜΑ: «ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, παρά τα εκτενή δημοσιεύματα, από την αρμόδια πολιτική ηγεσία, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ 1,5 ΕΚ ΕΥΡΩ ΠΟΥ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ΕΙΧΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙ με προσωπική παρέμβαση του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών, ΑΠΟ ΤΗΝ Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ σε παιδιά της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, βοήθεια ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΧΕΘΗΚΕ. Η φερόμενη κακοδιαχείριση, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει επιβαρύνει την ήδη ταλαιπωρημένη από την αντιαναπτυξιακή και αναξιόπιστη αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, που προοριζόταν για την Αφρική και την Μέση Ανατολή και εξειδικευόταν στην παραγωγή και διάθεση ζυμαρικών στα παιδιά της Αιθιοπίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, για το οποίο εκταμιεύθηκε δημόσιο χρήμα ύψους 1.500.000 ευρώ, με ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, κατέληξε, μέσα από αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις, σε ένα ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης, αφού η τύχη των κονδυλίων αγνοείται και η ανθρωπιστική βοήθεια ουδέποτε παρασχέθηκε παρά την παρέλευση του χρονικού περιθωρίου του σχετικού προγράμματος.

ΚΟΝΔΥΛΙ 1.500.000 ΕΥΡΩ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ…

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ίδια εκτενή δημοσιεύματα, η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπόνησε το φθινόπωρο του 2004 το παραπάνω επισιτιστικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών, στις 30/10/04, σε συνάντηση που είχε στην εκλογική του περιφέρεια με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, συγκεκριμένος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, θα αγόραζε από την ΕΑΣ Ροδόπης 8.500 τόνους σιτηρών, με προσδιορισμένη τιμή, το οποίο εν συνεχεία θα διατίθετο σε εταιρεία αντίστοιχου κλάδου για την μετατροπή του σε ζυμαρικά. Η συνολική δαπάνη αγοράς των σιτηρών είχε προϋπολογισθεί στα 1,1 εκ ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό του κονδυλίου, δηλαδή τα εναπομείναντα 400.000 ευρώ αντιστοιχούσαν στις διοικητικές δαπάνες του συμμετέχοντα Μη Κυβερνητικού Οργανισμού.

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΕΝΕΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Από την αρχή επιλέγησαν μεθοδεύσεις που δεν διασφάλιζαν την διαφάνεια στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου κονδυλίου και σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα:

  • συγκεκριμένη εταιρεία προτάθηκε από τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών με το σκεπτικό να τονωθεί… η τοπική οικονομία της εκλογικής του περιφέρειας.
  • το έργο δόθηκε με απευθείας ανάθεση και με τη αδιαφανή μεθόδευση του κατακερματισμού σε μικρότερα έργα, προκειμένου να αποφευχθεί ο δημόσιος διαγωνισμός που επιβάλλεται σύμφωνα με το κόστος του συνολικού έργου.
  • στη συμφωνία για το ανθρωπιστικό αυτό πρόγραμμα δεν προσκομίστηκαν ποτέ οι εγγυητικές επιστολές που προβλέπονται ρητά για όλες τις πράξεις που διαχειρίζεται η ΥΔΑΣ.
  • ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρείας είχε περιληφθεί στην ομάδα επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον Υφυπουργό Εξωτερικών στα μέσα του 2004 σε επίσκεψή του, με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν. Στο συγκεκριμένο ταξίδι αν και συμμετείχαν και άλλοι επιχειρηματίες της Ροδόπης, κάποιοι πιθανώς για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών προπαγανδιστικών στοχεύσεων του κ. Στυλιανίδη, ωστόσο η συμπερίληψή του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη της ήδη τότε προβληματικής STAR, φέρεται ως ενδεικτική ιδιαίτερης εύνοιας με βάση την κοινή επιχειρηματική λογική.
  • όταν έγινε η ανάθεση του έργου στην συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών, που είχε μόλις μεταφερθεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, αυτή ήδη παρουσίαζε πολλά προβλήματα και φέρεται να είχε ζητηθεί, μέσω του ιδιοκτήτη της, κυβερνητική στήριξη, προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του αναπτυξιακού πλαισίου, βάσει του οποίου έγινε η μετεγκατάσταση της, καθώς και στα ανοίγματα προς τους πιστωτές της.

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αντίστοιχες αδιαφανείς μεθοδεύσεις χαρακτηρίζουν, όμως σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, και την ίδια την πορεία του σχετικού προγράμματος, καθώς

  • η συγκεκριμένη ήδη προβληματική, κατά το χρόνο της ανάθεσης, εταιρεία, το 2005 έκλεισε την Μονάδα Παραγωγής της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει και την αρχική Μονάδα της στην Μάνδρα Αττικής.
  • Παρά την εξέλιξη αυτή όμως, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα εταιρεία Διανομών, χωρίς μονάδα παραγωγής σιτηρών, και μάλιστα με την μορφή Εταιρείας Περιορισμένη Ευθύνης, να αναλάβει την ολοκλήρωση του Προγράμματος, δηλώνοντας ότι θα αναθέσει περαιτέρω (!!!) την παραγωγή των ζυμαρικών σε άλλες εταιρείες της Β. Ελλάδος.

αγνοείται τόσο η τύχη του σιταριού που διατέθηκε από την ΕΑΣ Ροδόπης, όσο και η τύχη των κονδυλίων της ΥΔΑΣ, ενώ η ζημία της ΕΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 500.000 ΕΥΡΩ – ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ από ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Συνέπεια της διαχειριστικής ολιγωρίας, της φερόμενης «προσωπικής εμπλοκής» του τότε Υφυπουργού και της αδικαιολόγητης εκτροπής από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες διασφάλισης της διαφάνειας από την αρμόδια εποπτεύουσα Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να ήταν η μη ολοκλήρωση του Προγράμματος εντός του συμφωνηθέντος χρόνου και η σημαντική ζημία ύψους άνω των 500.000 ευρώ που υπέστη η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αγνοείται τόσο η τύχη του σιταριού που διατέθηκε από την ΕΑΣ Ροδόπης, όσο και η τύχη των κονδυλίων της ΥΔΑΣ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, όταν οι συνεταιριστές ζήτησαν πολιτική παρέμβαση της υπεύθυνης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα Κυβέρνησης σχετικά με την σημαντική ζημία της ΕΑΣ Ροδόπης, που αντιπροσωπεύει το 15% - 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών της, δημιουργώντας της οικονομική ασφυξία, η Κυβέρνηση επέλεξε την αποσιώπηση και παραπομπή του ζητήματος στο αβέβαιο μέλλον. Συγκεκριμένα, ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει αναρμόδιος και είχε υποσχεθεί ότι θα διαβιβάσει το πρόβλημα στον τότε Υπουργό κ. Μπασιάκο, ενώ ο κ. Στυλιανίδης, Υφυπουργός τότε Εξωτερικών είχε, ήδη από τα τέλη του 2006, επιφυλαχθεί να απαντήσει, αφού θα μελετούσε την κατάσταση με την ΥΔΑΣ.

Επειδή, η τύχη των κονδυλίων, των σιτηρών, αλλά και των υπεσχημένων και αυτονόητων απαντήσεων και παρεμβάσεων των συναρμοδίων ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ.

Επειδή, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά η στάση της ΥΔΑΣ, κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, που όχι μόνο δεν παρενέβη, αλλά άφησε να παρέλθει άπρακτο όλο το χρονικό περιθώριο που είχε οριστεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς να ασχοληθεί.

Επειδή, είναι προκλητική η αδιαφορία της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα σε αντιδιαστολή με την πρωτοβουλία, τελικά, της διαχειρίστριας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης να επωμιστεί η ίδια το κόστος του σχετικού προγράμματος.

Επειδή, οι μεθοδεύσεις που φέρονται να έλαβαν χώρα κατά την ανάθεση και διαχείριση του προγράμματος, όπως η αδιαφανής πρακτική κατακερματισμού του έργου για αποφυγή δημοσίου διαγωνισμού, η προσωπική παρέμβαση του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη για την επιλογή μιας εξόφθαλμα προβληματικής εταιρείας, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έπαυσε να λειτουργεί τη μονάδα παραγωγής της, κλπ φέρουν έντονη οσμή σκανδάλου στην υπόθεση.

Επειδή η λεηλασία του δημοσίου πλούτου και η πεποίθηση ατιμωρησίας εμφανίζονται πλέον να αποτελούν κεντρικό άξονα της Κυβερνητικής αντίληψης περί διαχείρισης της εξουσίας που της ανατέθηκε.

Και επειδή, η συγκεκριμένη υπόθεση κατέληξε να ζημιώσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ένα αγροτικό συνεταιρισμό της Περιφέρειας, που ήδη ταλαιπωρείται επί μακρόν από την αντιαναπτυξιακή και αναξιόπιστη αγροτική πολιτική της Κυβέρνησής σας.

Ερωτάσθε:

  1. Αληθεύουν οι παραπάνω καταγγελίες, για τις οποίες, παρά τα εκτενή σχετικά δημοσιεύματα, εδώ και χρόνια δεν έχουν δοθεί επίσημες, ουσιαστικές και πλήρεις απαντήσεις, καθώς και συγκεκριμένες λύσεις;
  2. Έχουν αποδοθεί ευθύνες για την προφανή κακοδιαχείριση 1,5 εκ ευρώ για ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, του οποίου η τύχη αγνοείται, όπως αγνοείται και η τύχη των κονδυλίων που διατέθηκαν και το οποίο ζημίωσε κατά 500.000 ευρώ και άνω την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης; Και μάλιστα τη στιγμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με απευθείας ανάθεση και με την αδιαφανή πρακτική του κατακερματισμού σε μικρότερα έργα ανατέθηκε από κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς εγγυητικές επιστολές, σε φορείς, μεταξύ των οποίων και εταιρεία ήδη προβληματική, που φέρεται να προτιμήθηκε ως «προσωπική επιλογή» του τότε Υφυπουργού και σημερινού Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών;
  3. Με ποιο σκεπτικό, μετά το κλείσιμο της Μονάδας παραγωγής της εταιρείας που είχε επιλεγεί ύστερα από φερόμενη προτίμηση του αρμοδίου τότε Υφυπουργού, η ανάθεση παρέμεινε στα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το έργο από μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με αντικείμενο τις διανομές και όχι την παραγωγή σιτηρών;
  4. Γιατί έστω και τότε δεν επελέγη με διαφάνεια άλλη εταιρεία;
  5. ‘Εχει αποκατασταθεί η ζημία της ΕΑΣ Ροδόπης, ενόψει μάλιστα και των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες εξαιτίας της αντιαναπτυξιακής και αναξιόπιστης αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησής σας; Αν ναι, με ποιον τρόπο και από ποιον φορέα; Αν όχι, πόσα ακόμα χρόνια χρειάζεται να ασχοληθεί η Κυβέρνησή σας με ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που η ίδια, λόγω κακοδιαχείρισης και ανεπίτρεπτης ολιγωρίας, προκάλεσε στο συγκεκριμένο αγροτικό συνεταιρισμό;
  6. Ποια η τύχη των αγωγών που έχουν ασκηθεί από της ΕΑΣ Ροδόπης για την συγκεκριμένη υπόθεση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Γρηγόρης Νιώτης

Μάρκος Μπόλαρης

Γιάννης Δριβελέγκας

Μιχάλης Τιμοσίδης

Δημήτρης Τσιρώνης

Χρήστος Αηδόνης

Χρύσα Αράπογλου

Θεοδώρα Τζάγκρη

Γιάννης Αμοιρίδης

Τάσος Σιδηρόπουλος

Μανώλης Στρατάκης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: