«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Μιχάλη Καρχιμάκη με το Προεδρείο του "Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε"

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και, συγκεκριμένα, με τους: Κωνσταντίνα Μπέη, Πρόεδρο του Κινήματος Πολιτών και πρώην Υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, Γενικό Γραμματέα του Κινήματος και πρώην Πρύτανη ΕΜΠ και Γεώργιο Καββαθά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Προώθησης της Ελληνικής Γαστρονομίας και Διατροφής (ΕΣΤΙΑ).

Μετά την συνάντηση, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όπως τόνισα και μετά τη συνάντηση που είχα προχθές με τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Εξαγωγέων, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν οι συλλογικοί φορείς, αλλά και μεμονωμένες πρωτοβουλίες πολιτών, για τη δημιουργία μιας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, έτσι ώστε να συμβάλει κάθε πολίτης συνειδητά στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Το «Κίνημα Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», που είναι σήμερα μαζί μας, είναι ένα από τα κινήματα πολιτών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και ζητούν κάτι που φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι: να στηρίξουμε τα προϊόντα του τόπου μας, τις δικές μας επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, την τοπική παραγωγή, την τοπική οικονομία.

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ΠΑΣΟΚ θέλει πραγματικά να δώσει κινηματικά χαρακτηριστικά, γιατί όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών, από όλο το πολιτικό φάσμα, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, στη λογική του «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Και βεβαίως, αυτή είναι η λογική της διεξόδου από την κρίση. Είναι η λογική της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Είναι αυτό που ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει καθημερινά, σε όλες του τις παρεμβάσεις, ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς δάνειες δυνάμεις, αλλά με τις δικές μας δυνάμεις.

Αυτή τη λογική είχε σήμερα και η συνάντησή μου με το «Κίνημα Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», να δώσουμε πραγματικά έμφαση και να αναδείξουμε όλη αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια, που θα στηριχθεί στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους τους Έλληνες μαζί, σε μία προοπτική να απορροφήσουμε τα δικά μας προϊόντα και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις διεξόδου από την κρίση, που περνάει η Ελλάδα σήμερα.

Και αυτό, με τη συνεργασία όλων μας, δημιουργώντας κινήματα και κινηματικές λογικές, θα το κάνουμε πράξη. Θα τα καταφέρουμε.

Περισσότερα

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Δημιουργούμε μια νέα εθνική καταναλωτική συνείδηση

«Είμαστε εδώ σήμερα, για να συμβάλουμε κι εμείς πραγματικά, ως ΠΑΣΟΚ, δίδοντας έμφαση σε όλη αυτή την προσπάθεια και δημιουργώντας κινηματικά χαρακτηριστικά σε πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίες εντάσσονται σε μία διαδικασία διαμόρφωσης εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, δηλαδή, στη λογική ότι παράγουμε και καταναλώνουμε ό,τι προϊόντα παράγουμε». Αυτά ανέφερε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των εξαγωγικών φορέων της χώρας.

«Η κινηματική λογική φορέων και πολιτών, όλου του φάσματος, στη λογική του ότι καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε, δηλαδή, δημιουργούμε μία νέα εθνική καταναλωτική συνείδηση, είναι και η λογική της διεξόδου από την κρίση», επεσήμανε ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Και προσέθεσε: «είναι η λογική της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, είναι αυτό που ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει καθημερινά σε όλες του τις ομιλίες, ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς δάνειες δυνάμεις, αλλά με τις δικές μας δυνάμεις».

«Το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, «θα παίξει το ρόλο του ως θεσμός της κοινωνίας, ως δημοκρατικός θεσμός, σε αυτή την προσπάθεια. Και νομίζω ότι ένας από τους ρόλους που πρέπει να έχουν τα Κόμματα είναι πραγματικά η συμβολή τους σε μια εθνική και πατριωτική προσπάθεια, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Και αυτό το ρόλο, θα τον παίξει το ΠΑΣΟΚ».

Περισσότερα εδώ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Εν πάση περιπτώσει, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι αναγκαίο

"Εν πάση περιπτώσει, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι αναγκαίο. Η άρνηση είναι μάχη οπισθοφυλακών, καθώς το πεδίο των κοινωνικών αντιπαραθέσεων θα γίνει σ’ ένα «νέο στάδιο». Αυτό που προκύπτει από την απελευθέρωση. Τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν πολλές «επαγγελματικές φούσκες». Πρωτίστως, «ξεφουσκώνουν» λόγω της κρίσης και των συνεπειών της. Η εγκατάλειψη του «προστατευτισμού» είναι αναγκαία συνέπεια. Δηλαδή αποτέλεσμα. Λόγου χάρη η φοροδιαφυγή γνώρισε μεγάλες δόξες στα κλειστά επαγγέλματα, και δεν γίνεται τα βάρη να συνεχίσουν να τα σηκώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εάν διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω «αμοιβών αναφοράς», αλλά κυρίως μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα."

Περισσότερα εδώ

Γ. Παπανδρέου: Χρονιά αλλαγών το 2011 - Επένδυση 600 εκατ. ευρώ στην Κοζάνη

Αλλάζουμε την Ελλάδα μεθοδικά, με σχέδιο και διαβούλευση σε κάθε τομέα και σε κάθε περιοχή της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 200 MW. «Θα τηρήσω την εντολή που πήρα από τον ελληνικό λαό πριν από 15 μήνες. Το 2011 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, που χτυπούν τη ρίζα των προβλημάτων που αφήσαμε για πολλά χρόνια να λιμνάζουν και να κακοφορμίζουν. Η χρονιά που βάζουμε τις βάσεις για μια καλύτερη και παραγωγικότερη χώρα, για μια βιώσιμη οικονομία».

Η μεγάλη επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της χώρας στη συμβατική λιγνιτική ενέργεια, σε πρότυπο κέντρο ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγό για όλη τη χώρα, αλλά και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα απασχολήσει 550 εργαζομένους και θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ θα προκηρύξει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτή.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Απαγορεύτηκαν 8 χαράτσια των τραπεζών

Με το νόμο για την προστασία των καταναλωτών απαγορεύεται στις τράπεζες να χρεώνουν προμήθεια για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, να επιβαρύνουν με τόκους δεσμευμένους λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, να χρεώνουν έξοδα για κατάθεση σε λογαριασμούς τρίτων.

Καταχρηστικοί και με το νόμο για την προστασία του καταναλωτή θεωρούνται πλέον 8 όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους και είχαν ήδη «πέσει» με αμετάκλητες αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση ελήφθη από τον υφυπουργό Εργασίας – αρμόδιο για θέματα καταναλωτή – Βασίλη Κεγκέρογλου, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με βάση αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατά τραπεζών, έπειτα από συλλογικές αγωγές ενώσεων καταναλωτών. Έχει δε εφαρμογή έναντι όλων των τραπεζών, που με την έκδοσή της οφείλουν να απαλείψουν τους συγκεκριμένους όρους.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Αρχίζει η ελληνική εκστρατεία για το ευρωομόλογο

Ευρωπαϊκό περιτύλιγμα στην εκστρατεία της χώρας µας για το ευρωομόλογο επιδιώκει να βάλει η επιτροπή που συγκροτήθηκε µε πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου και η οποία συντάσσει κείμενο -διακήρυξη που θα διακινηθεί στις χώρες της ευρωζώνης. Η επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου την περασμένη Παρασκευή και συμφώνησε ότι το κείμενο που θα περιγράφει την αναγκαιότητα έκδοσης ευρωομολόγου θα πρέπει να σταλεί αρχικώς σε σοσιαλιστικές ομάδες των χωρών-µελών της Ε.Ε. που θα μεριμνήσουν και για τη συλλογή των υπογραφών.

Σύμφωνα µε πληροφορίες, στη μάχη για την προώθηση του ευρωομολόγου θα επιστρατευθούν κορυφαίες προσωπικότητες αναγνωρισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί, οι οποίες µε δημόσιες παρεμβάσεις τους θα επιχειρηματολογούν υπέρ της έκδοσής του. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης..

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Η κρίση απαιτεί ευρωπαϊκές απαντήσεις

Συνάντηση Μιχάλη Καρχιμάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Philip Cordery - ΔηλώσειςΟ Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, συναντήθηκε σήμερα, 13/01/2011, με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Philip Cordery, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Στη συνάντηση συμμετείχε η Υπεύθυνη για θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πωλίνα Λάμψα.

Μετά την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Philip Cordery. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το οποίο έχουμε συνδιαμορφώσει κοινές θέσεις σε πολλά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, συζητήσαμε ένα μεγάλο φάσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Για μία ακόμα φορά, διαπιστώσαμε σύγκλιση απόψεων. Ειδικότερα, συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα προοδευτική κατεύθυνση. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης αυτού του στόχου.

Διαπιστώσαμε ότι η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη για την κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τις συντηρητικές δυνάμεις, τις χαρακτηρίζουν η λογική της στασιμότητας και η άρνηση ανάληψης πρωτοβουλιών, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Αυτές ακριβώς οι λογικές μάς έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα.

Κοινή είναι η ανησυχία μας, επίσης, για την ενίσχυση της ακροδεξιάς και της πολιτικής του φόβου. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές που να δημιουργούν ελπίδα και αισιοδοξία, όχι φόβο.

Επίσης, συζητήσαμε το θέμα της υιοθέτησης του ευρωομολόγου, μια πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και το θέμα του ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει σταθεί αλληλέγγυο στην Ελλάδα και στο ΠΑΣΟΚ, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Πολλές από τις πρωτοβουλίες που συνδιαμορφώσαμε με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υιοθετήθηκαν από τα ευρωπαϊκά όργανα, γι' αυτό και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, για μια Ευρώπη των πολιτών, για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη.

P. CORDERY: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη και αυτή η συνάντηση αποτέλεσε ένα πολύ καλό παράδειγμα, για το πώς ένα κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία, μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής.

Είμαι σήμερα εδώ, όχι μόνο για να σας δείξω την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και για να συγχαρώ το κόμμα σας, για τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχε στις πρόσφατες εκλογές, τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν μια εναλλακτική πρόταση, όταν αυτή υπάρχει.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μιλήσαμε για την κρίση, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά ως ελληνική κρίση. Είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, είναι μια κρίση του ευρώ, την οποία προκάλεσαν οι κερδοσκόποι και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Και αυτή η κρίση απαιτεί ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Στην αρχή αυτής της κρίσης, όλοι επέκριναν τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τη στάση χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για τη μάλλον εγωιστική στάση που κράτησαν. Δεν έδειξαν δηλαδή την απαιτούμενη αλληλεγγύη, η οποία ήταν απαραίτητη και είναι ακόμα απαραίτητη, για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

Δήλωση Μιχάλη Καρχιμάκη για Βατοπέδι