«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Αίτηση δουλειάς

Αίτηση δουλειάς σε γραφείο από την ΜαρίαΠηγή:

http://kaneplaka.blogspot.com

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Το δίκιο του αγρότη

Το δίκιο του αγρότη

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr

Εφημερίδα "Καθημερινή" 20/01/2010


Εδώ που τα λέμε, η στάση των αγροτών είναι οικονομικά ορθολογική. Αν έχεις βγάλει 500 εκατομμύρια ευρώ κλείνοντας μια βδομάδα τους δρόμους, γιατί να μην το επαναλάβεις; Εντάξει! Τα μπλόκα των αγροτών είναι εκβιασμός στο κοινωνικό σύνολο, παραβιάζουν μερικές δεκάδες νόμων, αλλά αφού η πράξη δεν έχει κόστος (παρά μόνον όφελος) γιατί να μην το κάνουν; Ετσι κι αλλιώς, είναι κοινή πεποίθηση στη χώρα ότι «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη». Επομένως, οι νόμοι του κράτους και τα δίκια των άλλων οφείλουν να παραμερίσουν.


Τίθεται, όμως, ένα ερώτημα: ποιο ακριβώς είναι το «δίκιο του αγρότη», για το οποίο καταλύονται οι νόμοι του κράτους και ζημιώνονται τόσες κοινωνικές κατηγορίες; Απ' όσα δημοσιοποιούν οι ίδιοι, δεν υπάρχει ένα «δίκιο». Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι κάτι σαν τον Δεκέμβρη του 2008. Πολλά παράπονα (κάποια δικαιολογημένα), χωρίς κεντρικό αίτημα συν εκείνη η καλλιεργημένη αίσθηση ότι όλος ο κόσμος τους χρωστάει, ενώ εκείνοι είναι τα μόνιμα θύματα.

Να συμφωνήσουμε ότι είναι δίκαιο το αίτημα της καταβολής των εκκρεμών αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημιές, αλλά εκείνο για «μείωση του κόστους παραγωγής» ποιος εκτός από τους ίδιους μπορεί να το ικανοποιήσει; Ποιος άλλος θα κάνει τις «πειραματικές καλλιέργειες» που ζητούν; Πρέπει να πάει ο νταλικέρης ή ο οδηγός του ΚΤΕΛ, που ξεροσταλιάζουν στην Εθνική, να φυτέψουν τις πειραματικές καλλιέργειες; Το δε αίτημά τους για «ενεργοποίηση όλων των νόμων και υπουργικών αποφάσεων για την αγροτική παραγωγή» υπάρχει από την εποχή του Ροΐδη. Κανείς άλλος, όμως, δεν παραβαίνει τους νόμους κάθε Ιανουάριο επειδή δεν εφαρμόζονται καθ' ολοκληρίαν οι υπουργικές αποφάσεις.

Η ελληνική κοινωνία είναι θύμα των «αριστερών» μύθων που καλλιεργήθηκαν χρόνια τώρα. Ενας από αυτούς είναι του δύστυχου αγρότη, που δεν ξέρει τι να καλλιεργήσει, που δεν μπορεί να διαθέσει την παραγωγή στις τιμές που πρέπει, που γενικώς χρειάζεται το κράτος-πατερούλη να του εξασφαλίσει τα εισοδήματα. Φυσικά, υπάρχουν και τέτοιοι αγρότες, όπως υπήρχαν και αδαείς μικρομεσαίοι που άνοιξαν ένα μαγαζί κι επειδή δεν τα υπολόγισαν καλά, χρεοκόπησαν.

Αλλά, πάλι, ποιος μπορεί να ενημερώσει τους αγρότες ότι φέτος πρέπει να βάλουν στάρι αντί καλαμπόκι; Πώς αλλιώς να τους εξηγηθεί ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα με την ελληνική αγροτική παραγωγή; Το δείχνουν στις τηλεοράσεις, το λένε τα ραδιόφωνα, το διακηρύσσουν οι πολιτικοί, το γράφουν οι εφημερίδες. Δεν πήρε τίποτε το αυτί τους ότι οι μικροί κλήροι είναι αντιπαραγωγικοί, ότι δεν μπορεί κάθε χωράφι δέκα στρεμμάτων να έχει κι από ένα τρακτέρ και μια θεριζοαλωνιστική μηχανή; Δεν άκουσαν ότι οι «κουτόφραγκοι» μας πήραν χαμπάρι επειδή οι ίδιοι δήλωναν τριπλάσια και τετραπλάσια αγροτική για να παίρνουν τις στρεμματικές ενισχύσεις; Δεν κατάλαβαν ότι μια της παράνομης επιδότησης, δυο της πλασματικής ενίσχυσης, την τρίτη δεν θα υπάρχει; Πόσο περισσότερο να ενημερωθούν, για να αλλάξουν παραγωγή, συνήθειες και νοοτροπίες; Δισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν για να φτιαχτούν συνεταιρισμοί, τους οποίους οι ίδιοι χρεοκόπησαν ή, έστω, δεν ήλεγξαν.

Αλλά είπαμε: αφού στην κοινωνία επικρατεί η άποψη πως νόμος είναι ό, τι προσδιορίζει ως δίκιο του ο καθένας και οι πολιτικοί πλειοδοτούν, γιατί να μη βγάλουν άκοπα άλλα 500 εκατομμύρια;


Από ΕΔΩ.

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Για τα αγροτικά


Εικόνα από το blog Λογοκλοπίες.

Το «αγροτικό ζήτημα» δεν δημιουργήθηκε τις προηγούμενες 100 ημέρες (για αυτούς που τους «απατάει» η μνήμη).

Διάβασα ΕΔΩ αυτή την ανάρτηση και στεναχωρήθηκα. Γιατί αν, λέω ΑΝ είναι αλήθεια, κάπου εδώ, ανάμεσα σε αυτούς που θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και στον απλό κόσμο, υπάρχουν και στιγμές που μερικοί μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την προσφορά. Και είναι κρίμα! Κρίμα για όλους, για αυτούς που έχουν μια διαδρομή και μια εικόνα, που την κλονίζουν σε μια στιγμή αδυναμίας η, μπορεί, και προσωπικής πικρίας. Κρίμα για τους αγρότες, οι οποίοι με τόση ανυπομονησία, δεν συμπλεύουν με όλους εμάς που είμαστε δίπλα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης, κατανοώντας τις δυσκολίες. Και άδικο για ένα Υπουργείο που τις τελευταίες 100 μέρες δουλεύει ασταμάτητα!
Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρη. Την κα. Κατερίνα Μπατζελή δεν την γνωρίζω προσωπικά και δεν έχω κανένα προσωπικό όφελος να μιλήσω υπέρ της. Ξέρω αυτά που ξέρει όλος ο κόσμος: ότι έχει μια επιτυχημένη σταδιοδρομία σαν Ευρωβουλευτής, απ’όπου έχει προσφέρει πολλά και στον αγροτικό κόσμο της χώρας, και ότι στήριξε ειλικρινά τον Γιώργο Παπανδρέου για Πρόεδρο (μάλλον και για αυτό μερικοί την «περιμένουν στην γωνία»). Για τον σύντροφο Μιχάλη Καρχιμάκη έχω μιλήσει πολλές φορές στα blogs μου. Πάντα με θαυμασμό, γιατί, όπως το αναγνωρίσαμε όλοι, φίλοι και μη, το αξίζει! Δεν μου αρέσει να «γλύφω» και όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι μου αρέσει να πω πάντα αυτό που πιστεύω. (Έστω αν περιμένω την στιγμή που θα το πω μόνο στον ενδιαφερόμενο. Και πάντα το μήνυμα θα το περάσω με αγάπη και όχι με κακία.) Τώρα θέλω να το πω δυνατά.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Υπουργός και ο Υφυπουργός προσωπικά, έχουν δουλέψει ασταμάτητα, μέχρι και στις μέρες των εορτών. Όποιος θα ανοίξει την ιστοσελίδα του Υπουργείου, θα μπορέσει να το δει! Προς το συμφέρων ΚΑΙ ΜΟΝΟ των αγροτών! Μπορώ να πω ότι εδώ και 6 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που γίνεται, μάλλον, αυτό. Ξέρουμε ότι τώρα η χώρα διαβαίνει μια δύσκολη οικονομική στιγμή και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Όχι επειδή δεν θέλουν να τα κάνουν όλα αυτά που δεν τα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά επειδή δεν έχουν το μαγικό ραβδί που να τα ξαναφτιάξει μέσα σε μια στιγμή, όλα αυτά που γκρεμιστήκαν από τα golden-boys και από τα διάφορα καρτέλ. Μέχρι και αυτοί τα γκρέμισαν στην διάρκεια χρόνων, όπου μερικοί τους έδιναν αυτή την δυνατότητα, με τον ψήφο τους. Και θεωρώ ΑΔΙΚΟ, εντελώς όμως, να ξεσηκωθούν κάποιοι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με διάφορες προφάσεις!
Θέλω να πω ότι είναι άδικο να εκμεταλλευτούν μερικοί πικραμένοι η και αληθινοί αντίπαλοι, την δύσκολη αυτή στιγμή, και να ξεσηκώσουν τους αγρότες στους δρόμους με το «Καλημέρα», τους ίδιους αγρότες που άντεξαν τόσα και τόσα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους εκλεκτούς της, όχι μια, αλλά δυο θητείες. Ειδικά όταν όλοι εμείς καταλαβαίνουμε και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την έντιμη προσπάθεια και τον δίκαιο αγώνα που δίνει η σημερινή κυβέρνηση για την χώρα!
Θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτός ο «ξεσηκωμός» των αγροτών δεν θα είναι μια δική τους ψευδαίσθηση, δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καρτέλ και μόνο. Ελπίζω να μην «βγάλουν» (σε αυτή τους την προσπάθεια), μόνοι τους, «τα μάτια τους».

Μπορείτε και ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσετε επίσης:

-Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Υπουργού Κατερίνας Μπατζελή και του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη κατεβλήθησαν από τον ΕΛΓΑ, το χρονικό διάστημα Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2009, αποζημιώσεις και κρατικές οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 112.614,239 ευρώ. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η καταβολή για την πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ το διάστημα από 25 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου.

-Οι 100 πρώτες ήμερες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποτελούν σαφές δείγμα γραφής για την Αγροτική Πολιτική της κυβέρνησης που έχει ως κεντρικό στόχο την στήριξη και την περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και του αγροτικού εισοδήματος.

-Με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας κι έχοντας σαφές Σχέδιο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, ξεκινήσαμε έναν ευρύ διάλογο με όλους τους αγρότες και τους κοινωνικούς εταίρους, μια διαδικασία ανοικτής, πρωτοφανούς για τον κλάδο, διαβούλευσης που θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Μπορουμε να συνεισφερουμε

Κι εμεις μπορουμε να συνεισφερουμε με οποιες δυναμεις εχει ο καθενας στη μεγαλη προσπαθεια για μια πρωτη ανακουφιση στη χωρα της Αϊτης.

Γιατροι χωρις συνορα:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 080/480865-76
ALPHA BANK: 104-00-2320001125
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 041-01-022035-49
EUROBANK EFG: 0026.0215.45.0100065123
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 83773707

Και στο UNICEF

Από την ιστοσελίδα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Σπύρου Κουβέλη:

"Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

Τέλος ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ."