«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.» Ελιονορ Ρούσβελτ

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

1) Ο κ. Παπουτσής έθεσε θέμα ευθυνών του Επιτρόπου Οικονομικών Αλμούνια για συγκάλυψη των προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας. Επί Σημίτη υπήρξε το δάνειο απο την Γκόλντμαν Σάκς, η Νέα Δημοκρατία το συγκάλυψε και τελικά φτάσαμε σήμερα στο σημείο μηδέν. Ποιοί κατά τη γνώμη σας ευθύνονται για την κακή οικονομική κατάσταση και ποιοί για τη συγκάλυψή της;
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια πρόταση ευθύνης για να διερευνηθεί μια υπόθεση που σήμερα χρεωνόμαστε όλοι. Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι αναγκαία, ειδικότερα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινήσει τη διαδικασία διερεύνησης των στατιστικών στοιχείων που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι που βεβαίως έπρεπε να έχει κάνει νωρίτερα. Ο σχεδόν διπλασιασμός του ελλείμματος προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο του 2009. Με λίγα λόγια, η αύξηση του ελλείμματος, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου τεχνάσματος, όπως συνέβη με την «απογραφή» του 2004. Αν παρόλα αυτά επιμένουν στη Ν.Δ. ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν 12,7% αλλά μικρότερο, ας το υποστηρίξουν οι ίδιοι στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς, ως Κυβέρνηση οφείλουμε μια απάντηση στους Ευρωπαίους εταίρους - που και αυτοί έχουν ευθύνη αφού υπέθαλψαν και κουκούλωσαν το έγκλημα των μαγειρεμένων οικονομικών στοιχείων επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. - αλλά πάνω από όλα στον Ελληνικό λαό για το τι ακριβώς συνέβη.
2.Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκτήσει απευθείας σύνδεση και ενημέρωση με τις χώρες μέλη ώστε να μην ξαναγίνουν τα ίδια στις οικονομίες και αν αυτό συμβεί στην ουσία και στην πράξη ποιά περιθώρια οικονομικής πολιτικής θα έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις;
Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το περιθώριο να επιλέγουν τα κατάλληλα μέτρα για τις ανάγκες της εγχώριας οικονομίας και να προσαρμόζονται στα εσωτερικά κοινωνικά και πολιτικά τους δεδομένα. Παράλληλα όμως, πρέπει να είναι ικανές να ακολουθούν τους Κοινοτικούς όρους, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως αυτή χαράσσεται από τα κράτη-μέλη.
3.Τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ακριβή εικόνα των οικονομικών μεγεθών πριν αναλάβει την εξουσία τον Οκτώβρη και αιφνιδιαστηκε απο το μέγεθος των ελλειμμάτων,όπως δηλώνουν κάποια στελέχη του;
Ο Πρωθυπουργός, δεν ενημερώθηκε ποτέ για το πραγματικό έλλειμμα της χώρας. Κατά την προεκλογική περίοδο οι εκτιμήσεις ανέφεραν το έλλειμμα σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ σήμερα μιλάμε για καθαρό διψήφιο νούμερο. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Νοεμβρίου, μιλάει για «ψευδεπίγραφη απογραφή» του 2004 από τη χώρα μας και απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης έως τον Οκτώβριο του 2009. Αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα, με τη Νέα Δημοκρατία να καταστρατηγεί κάθε έννοια στατιστικής και οικονομικής διαφάνειας.
4 Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη συγχώνευση Aegean και Olympic Air;
Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη χώρα μας, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας για την εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματα του καταναλωτή και βεβαίως των εργαζομένων.
Πως θα απαντούσατε στο εξώφυλλο του Focus αν είσαστε διευθυντής ενός ελληνικού εντύπου;
Βρίσκω το εξώφυλλο του περιοδικού ανεύθυνο, προσβλητικό και απαράδεκτο. Πρωτίστως όμως πρέπει να αντιληφθούν όλοι εκείνοι που κάλυπταν συνειδητά στα ευρωπαϊκά όργανα τις αλχημείες της δεξιάς διακυβέρνησης, ότι είναι οι υπόλογοι και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Ε.Ε.
Θα έλεγα λοιπόν, κύριοι και κύριοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μπαρόζο –Αλμούνια κ.λ.π.) είστε μέρος του προβλήματος που εσείς δημιουργήσατε, με την ομπρέλα της συγκάλυψης που παρείχατε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον Κώστα Καραμανλή.
Αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι σε μια χώρα που δεν σας ζητάει χρήματα αλλά πολιτική στήριξη που την χρωστάτε. Γιατί με τη στάση σας και την πολιτική σας συμπεριφορά, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσετε σε κρίση και την συνοχή της ίδιας της Ε.Ε.
5 Περικοπή μισθών, αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση του 14 μισθού, φρένο στις προσλήψεις και στις αυξήσεις του Δημοσίου. Μήνες πριν η ΝΔ καταψηφίστηκε γιατί παρουσίαζε τα παραπάνω ως αναγκαία μέτρα για την έξοδο από τη δεινή οικονομικά θέση της χώρας. Αυτά ακούγονται και τώρα ως αναγκαία από την παρούσα κυβέρνηση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίστηκε γιατί ο λαός δεν πίστεψε ότι θέλει και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Από μια κρίση για την οποία ευθύνεται και η ίδια, με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, τα πάμπολλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, την ανακόλουθη και άτολμη πολιτική της. Εμείς, ως Κυβέρνηση, οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για ν’ αντιμετωπίσουμε με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Αν επανεκλεγόταν η Ν.Δ. στις 4 του Οκτώβρη, το μόνο που θα έκανε είναι να παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: